НОВИНИ

България довърши Нова Зеландия и ще играе в Световна група I на Купа "Дейвис"

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:05, 05.02.2023
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
българия довърши нова зеландия играе световна група купа дейвис
Слушай новината

Българският национален отбор за Купа "Дейвис" постигна исторически успех, след като за първи път се класира за Световна група I на най-стария отборен тенис турнир.

Постижението стана факт след победата с 3-1 срещу тима на Нова Зеландия като гост в плейофите, като в решителния мач Димитър Кузманов надигра Аджийт Рай в три сета.

Припомняме ви, че вчера България спечели първите два двубоя на сингъл благодарение на Александър Лазаров и Мико Кузманов, с което си осигури комфортен аванс от 2-0 победи преди втория ден на сблъсъка в Крайстчърч.

Днес, програмата беше открита със срещата на двойки, в която Александър Донски и Пьотр Нестеров се изправиха срещу далеч по-опитните Майкъл Винъс и Артьом Ситак. Българите се бориха, но в силите им стигнаха само за да спечелят един сет и в крайна сметка отстъпиха след 3:6, 6:3, 3:6.

По план веднага след края на тази среща на корта трябваше да излязат Димитър Кузманов и Аджийт Рай, но точно в този момент над Крайстчърч се изля проливен дъжд, което забави двубоя с няколко часа.

Забавянето като че ли повлия по-негативно на Кузманов, защото двубоят за него започна трудно и българинът допусна да бъде пробит в началото на първия сет и изостана с 3:1. До края на първата част обаче 192-ия в ранглистата демонстрира, че е по-добрият на корта и спечели пет поредни гейма, за да затвори сета с 6:3.

Мико използва набраната инерция и в началото на втората част на свой ред поведе с пробив аванс при 3:1, но Аджийт Рай изравни при 3:3. В следващите минути играта вървеше гейм за гейм, когато в 12-ия новозеландецът издебна своя миг и реализира брейк, с който сложи точка на спора във втория сет след 7:5.

Решителната трета част започна трудно за Кузманов, който още в първия си сервис гейм трябваше да спасява няколко точки за пробив, но се справи, а в петия гейм на свой ред взе подаването на съперника си, за да поведе с 3:2. До края българинът сервираше стабилно, за да стигне до крайното 6:3, 5:7, 6:4 за малко над три часа игра, с което подпечата мястото на нашия отбор в Световна група I на Купа "Дейвис".

Капитан на българския отбор е Валентин Димов, а в ролята на негови асистенти са кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.

Следващият двубой на България в Купа "Дейвис" ще бъде през септември, като при нов успех страната ни ще си осигури място в квалификационния кръг за класиране на Финалите на надпреварата през 2024.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна карнавалът във Венеция
Започна карнавалът във Венеция
Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Израел
Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Израел