НОВИНИ

България е на предпоследно място в ЕС според индекса за корупция на "Трансперънси интернешънъл"

Страната ни е на 67-о място в света

данни корупцията нас публикува трансперънси интернешънъл
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 30.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

България показва леко подобрение в индекса на корупцията, измерван от правозащитната организация "Трансперънси интернешънъл".

Според тазгодишното изследване на организацията страната ни заема 67-о място в света. Миналата година България е била на 72-а позиция.

В тазгодишния доклад България си дели 67-ото място с централноафриканската Сао Томе и Принсипи. Непосредствено преди нас - на 63-а позиция, се нареждат Румъния, Черна гора, Йордания и Кувейт.

От страните от Европейския съюз по-лош резултат от България има единствено Унгария, която е на 76-а позиция.

Най-добри резултати в борбата с корупцията, според "Трансперънси интернешънъл", показват Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия и Сингапур.

Страната ни все още не е преодоляла проблемите с върховенството на закона и олигархичното влияние и продължава да е с нисък индекс за възприятие на корупцията, показват още данните на "Трансперънси интернешънъл".

В скалата на изследването 100 пункта отразяват най-ниската корупция, а 0 - най-високата. Тъй като индексът на България е под 50 пункта това е знак за сериозни проблеми с корупцията.

"Движим се приблизително в един и същи коридор от стойности на индекса между 41, 42, стигали сме 44 и после пак надолу. Тази година 45. Това е една стойност на индекса, която показва системни проблеми в борбата с корупцията, липса на устойчиви механизми, които да спомагат в тази посока както и на неефективност на съществуващите", казва Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново извикаха Васил Божков на разпит
Отново извикаха Васил Божков на разпит
Финландецът Дидис Лутумба-Пита подписа с футболния Етър
Финландецът Дидис Лутумба-Пита подписа с футболния Етър