НОВИНИ

България иска ядрената енергия да бъде призната за екологична

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 21.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

България и още 9 държави ще настояват ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати за екологично устойчиви икономически дейности. Това каза президентът Румен Радев преди днешната среща на върха в Брюксел. Евролидерите обсъждат енергийната криза в Европа и растящите цени на електроенергията. Другите теми днес са ситуацията с ковид, ваксинацията, както и въпросите, свързани с върховенството на закона в Полша.

Евролидерите обсъждат високите цени на електроенергията и мерките, които трябва да бъдат, както на национално, така и европейско ниво. Според някои държави високите цени са временно явление и не трябва да има намеса от страна на Брюксел.

България е на противоположното мнение. Според президента Румен Радев проблемът с цените е общноевропейски и трябва да има координирани действия.

Той ще настоява пред останалите лидери Еврокомисията да се намесва на енергийния пазар като контролира борсите и предлага мерки за предотвратяване на спекулата.

"Освен това заедно с други 9 държави, сред които е и Франция, ще настояваме в спешен порядък да бъдат признати и включени в списъка с екологични устойчиви икономически дейности ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ. За България ние разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия".

Президентът Радев смята, че има връзка между зелените амбиции на Брюксел и сегашната криза.

"Че вие не я ли виждате има връзка, разбира се. Това го виждат и други и други държави. И точно този подход касае България. Да търсим плавен, щадящ начин да развиваме зелени технологии, което трябва да правим категорично - трябва да внедряваме нови решения в нашата икономика и енергетика и то ускорено, но в никакъв случай не трябва да допускаме рискови изпълнения на този проект".

Очаква се евролидерите да обсъдят ситуацията с върховенството на закона в Полша и настояването на Европарламента и на част от държавите да бъдат спрени средствата за Варшава от бюджета и Фонда за възстановяване.

Германският канцлер Меркел, която за 107-и и вероятно последен път участва в среща на върха, настоява за умереност.

"Върховенството на закона е в основата на съществуването на Европейския съюз. От друга страна трябва да намерим пътища и възможности да сме единни, защото една каскада от дела, свързани с върховенството на закона в Съда на ЕС не е разрешение на проблема".

Премиерите от Партията на европейските социалисти призоваха за единен, европейски отговор на нарушенията на върховенството на закона в Полша. Според лидера на ПЕС Сергей Станишев Еврокомисията трябва да използва всички инструменти, за да гарантира независимостта на съдебната власт. Либералите от АЛДЕ също са притеснени от проблемите с върховенството на закона не само в Полша, но и Словения. На срещата си те обсъдиха и ситуацията с ковид и ваксинацията.

"Втората тема е свързана с ниските нива на ваксинирани в някои страни, включително България и Румъния. Ние смятаме, че ЕК трябва да предприеме необходимите действия по отношение на информирането на обществата в ЕС. Затова трябва да бъдат заделени необходимите средства, както обаче и много по-активно да се комуникира това в страните членки", каза Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ.

Утре срещата на върха продължава, евролидерите ще се занимават с миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал привлече Малкия Меси, който е още в детската градина
Арсенал привлече Малкия Меси, който е още в детската градина
Автобуси изцяло на ток тръгват в градския транспорт на Бургас
Автобуси изцяло на ток тръгват в градския транспорт на Бургас