НОВИНИ

България очаква помощ от САЩ за попълване на военни технически мощности

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:27, 05.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

България очаква помощ от САЩ за попълване на военни технически мощности в Българската армия, чиято годност изтича. Това стана ясно след разговор между българския външен министър Николай Милков и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Подробности за конкретния вид техника ще са предмет на следващи разговори.

"Говорихме със секретаря Блинкен за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили, предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме. Той си записа специално това нещо. Попита дали департаментът по отбрана има информация. Убедих го, че има информация и той пое ангажимент, че ще следи случая и ще се обърне към департамента по отбрана, което е важна намеса. Също така ни благодари за позицията, която имаме като активен член на НАТО и за това, което правим в Украйна", коментира министър Милков.

Днес е вторият ден от срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. Вчера в събитието участва и украинският им колега Дмитро Кулеба, който получи уверение, че военната помощ за Киев ще продължи колкото е необходимо. Досега съюзниците от Алианса са предоставили на Украйна помощ на стойност 150 милиарда евро, от които 65 милиарда военна подкрепа.

Вижте и още във включването на Десислава Апостолова.

Финландия вчера участва за първи път като пълноправен член на НАТО в срещата на външните министри. Страната официално стана 31-ия член на Алианса, като процесът на ратификация отне рекордно кратко време - по-малко от година. Финландия и Швеция подадоха молба за членство миналата пролет, няколко месеца след началото на руската агресия в Украйна.

Очаква се в следващите месеци да има и развитие по приемането на Швеция в Алианса. Турция засега има възражения, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че разговорите продължава и очакванията са Швеция също да се присъедини към Пакта през юли, когато е срещата на върха на лидерите от НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски пристигна на посещение в Полша
Зеленски пристигна на посещение в Полша
Тръмп за делото срещу него: Срамен момент в историята на страната
Тръмп за делото срещу него: Срамен момент в историята на страната