НОВИНИ

България остава във волейболната Лига на нациите при мъжете и жените и през 2025 година

Това стана факт след обявените промени в регламента на състезанието заради които през следващото издание няма да има изпадащи отбори

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Волейбол
21:44, 13.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските национални отбори по волейбол за мъже и жени ще участват със сигурност в следващите две издания на турнира Лига на нациите, стана ясно днес, след като от Международната волейболна федерация (FIVB) обявиха промените във формата на надпреварата.

От 2025 година в състезанието вече ще участват по 18 отбора (при всеки пол), което означава, че в края на сезон 2024 няма да има изпадащи. За следващата кампания групата ще бъде допълнена от победителя в турнира Challenger Cup и най-предно класираната страна в световната ранглиста, която все още не е участник в Лигата на нациите.

Въпреки че турнирът ще бъде с увеличен брой участници от 2025 година, броят на срещите за всеки тим остава по 12. Според новата структура на програмата ще има 3 групи по 6 отбора, вместо сегашните две групи по осем.

Друга важна промяна в регламента е въвеждането на едноседмична почивка, която ще дойде след изиграването на втората седмица от мачовете при мъжете. Състезателните седмици остават три, като те ще се играят на три различни локации, а броят на дните, в които ще се провеждат двубои ще бъде намален от шест на пет.

Най-същественото в промените на FIVB е, че от 2025 година ще изпада последният в крайното подреждане на Лигата на нациите и на неговото място ще влиза най-високопоставеният в световната ранглиста. Това на практика слага край на разделението между отборите в надпреварата, което до момента гарантираше участие във всяко едно нейно издание на състави като Аржентина, Бразилия, Франция, Германия, Иран, Италия, Япония, Полша, Сърбия и САЩ, докато отбори като България бяха принудени да се борят за своето оцеляване всяка година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньори бяха затрупани от земно свлачище в Северозападна Турция
Миньори бяха затрупани от земно свлачище в Северозападна Турция
В "Референдум": Близо две трети определят скандалите във властта като нещо важно за тях
В "Референдум": Близо две трети определят скандалите във властта като нещо важно за тях