НОВИНИ

България отпразнува 24 май (ОБЗОР)

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 24.05.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Общество
Слушай новината

Днес празнуваме българските букви, най-категоричния ни културен избор, най-силното ни послание, най-светлия знак в историята ни и дар за 300 милиона души в Европа и по света, които пишат и четат на тази азбука. Създадена, за да бъде преведено Божието слово! Честит празник!

Писмеността ни свърза, даде ни как да общуваме помежду си неприсъствено, без значение от разстоянието и времето и да съхраняваме информация - точно както интернет днес.

С тържествени шествия, концерти и инициативи, свързани с четенето, празникът беше отбелязан в цялата страна.

В столицата президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър-председател Стефан Янев поднесоха цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

В София празникът започна пред Народния театър.

Президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, тръгнаха пеша от президентството до Националната библиотека, където поднесоха цветя на паметника на Светите братя.

Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

"Днес честваме най-голямото духовно постижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди 1100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Нека с 24 май поздравим всички наши учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната", каза президентът Румен Радев.

Стефан Янев: Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация

Служебният министър-председател Стефан Янев, който също поднесе цветя на паметника, написа:

"24 май е един от най-светлите ни национални празници. Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти".

В Пловдив в празничното шествие се включиха и бивши, и настоящи учители и ученици от Хуманитарната гимназия, която е първото училище в света, носещо името на Светите братя Кирил и Методий.

"Изключително вълнуващо, за мен това е съдба, така премина целият ми живот, посветих го всъщност на славянските първоучители, Светите братя, защото всички училища почти, в които съм работила, носеха това име и имаха този патрон", заяви Соня Киркова, дългогодишен директор на Хуманитарната гимназия в Пловдив.

Празнично шествие имаше и в Русе. То премина през центъра на града.

Празнично шествие с 80-метров трибагреник в Русе

Във Варна по традиция в небето бяха пуснати балони, със закачени на тях букви от българската азбука.

В Благоевград стотици хора се събраха на празничния ученически концерт.

Тази година за първи път честваме празника с новото му име: Ден на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев в Брюксел: Европейската интеграция изисква резултати в отношенията на Балканите
Радев в Брюксел: Европейската интеграция изисква резултати в отношенията на Балканите
Базел, Фейенорд и БАТЕ чакат Локомотив (Пд) в Лигата на конфедерациите
Базел, Фейенорд и БАТЕ чакат Локомотив (Пд) в Лигата на конфедерациите