НОВИНИ

България предприе мерки по връщането на тялото на Атанас Скатов у нас

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:58, 10.02.2021
Чете се за: 00:46 мин.
Зимни
българия предприе мерки връщането тялото атанас скатов нас

Премиерът на България Бойко Борисов лично се е заел с ангажимента да съдейства за транспортирането на тленните останки на българския алпинист Атанас Скатов от Пакистан до България.

По-рано днес се проведе среща между Борисов и мениджъра на загиналия алпинист Мария Илиева, на която присъстваха още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Мениджърът Мария Илиева пък изрази своята благодарност към министър-председателя Борисов и министър Захариева за цялото съдействие, което те са оказали до този момент.

Българският консул в Исламабад вече е получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тялото на Скатов, който загина на 5 февруари при опита си да стане първия българин изкачил връх К2 в зимни условия.

Забавянето с връщането на тялото на алпиниста у нас е продиктувано от забавянето от страна на застрахователната кампания, която отказва да плати към момента сумата по транспортирането.

Поради тази причина се наложи плащането да бъде извършено от българското външно министерство, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас, тъй като всеки ден престой в Исламабад би оскъпил разходите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един българин, едно приложение и един скандал за милиарди
Един българин, едно приложение и един скандал за милиарди
Акция на полицията в Пловдив за шофиране след употреба на алкохол и наркотици
Акция на полицията в Пловдив за шофиране след употреба на алкохол и наркотици