НОВИНИ

България се нареди на 13-о място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Букурещ

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:38, 19.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
българия нареди класирането медали време европейското първенство борба букурещ
Слушай новината

Българските национали по борба се наредиха на 13-а позиция в класирането по медали на завършилото вчера европейско първенство в Букурещ, Румъния.

В хода на шампионата родните състезатели спечелиха общо девет отличия - едно сребърно и осем бронзови. Любопитната подробност е, че в подрежданията и на трите стила нашите представители заеха 5-о място.

Най-добре от всички се представиха състезателките ни при жените, където дойде и единственият ни финал в румънската столица. Осигури го Евелина Николова в категория до 57 кг, която в спора за златото обаче отстъпи с 2:7 на състезаващата се под неутрален флаг Ирина Курачкина. С бронзови медали пък се окичиха Миглена Селишка (50 кг), Мими Христова (68 кг) и Юлияна Янева (72 кг).

При класиците на почетната стълбичка се качиха Едмонд Назарян (63 кг), Абу-Муслим Амаев (67 кг) и Кирил Милов (97 кг), а Стефан Григоров (55 кг) и Айк Мнацаканян (82 кг) загубиха схватките си за бронза в репешажите.

В свободния стил единствените две отличия за България завоюваха натурализираните състезатели Рамазан Рамазанов (70 кг) и Ален Хубулов (125 кг). За съжаление, в категория до 61 кг Георги Вангелов не успя да стигне до подиума, губейки в двубоя за третото място.

Оттук нататък за българските борци предстои да насочат усилията си към европейската олимпийска квалификация в Баку, Азербайджан (5-7 април). Това ще бъде първият шанс за родните състезатели да заслужат мястото си на Игрите в Париж през това лято, а за тези, които не успеят, последната им възможност ще дойде на световната пресявка в Истанбул, Турция (9-12 май).

Припомняме ви, че дотук България има една спечелена квота за Олимпиадата във френската столица дело на Семен Новиков в класическия стил до 87 кг. Натурализираният украинец я извоюва по време на световното първенство в Белград миналия септември, на което той спечели бронзов медал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Навални не е била допусната до моргата в Русия
Майката на Навални не е била допусната до моргата в Русия
Дъжд отложи финалите в Делрей Бийч за понеделник
Дъжд отложи финалите в Делрей Бийч за понеделник