НОВИНИ

Абу-Муслим Амаев спечели бронз на европейското първенство по борба

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:48, 14.02.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
абу муслим амаев спечели бронз европейското първенство борба
Снимка: БТА
Слушай новината

Абу-Муслим Амаев донесе втори бронзов медал на България от европейското първенство по борба в Букурещ, Румъния, след като в категория до 67 кг на класическия стил надви в спора за отличието норвежеца Мортен Торесен.

Натурализираният чеченец се наложи с 8:5 точки над своя съперник в много оспорван двубой, в чийто край Амаев трябваше да удържи на атаките на Торсен.

Иначе схватката започна отлично за българския национал, който в първата част се възползва от поставянето на норвежеца в партер, за да реализира зрелищно хвърляне и още едно пренасяне, с което си осигури аванс от 7:0 точки. Миг невнимание от страна на Абу-Муслим обаче позволи на европейския шампион от 2020 година да съкрати малка част от своя пасив и така почивката дойде при 8:2 в полза на нашия състезател.

След подновяването на битката Амаев предимно се защитаваше, като заради нечистите му похвати Мортен Торесен получи още една точка, а малко по-късно родният борец беше поставен в партер, което донесе още един пункт на норвежеца. За щастие, българският състезател демонстрира добра защита и не позволи на своя противник да намали още своето изоставане в резултата. До края Абу-Муслим Амаев удържа на натиска на Торесен и в крайна сметка заслужи бронзовото отличие.

За натурализирания борец това е второ отличие от европейски шампионат при мъжете за България, след като преди година Амаев отново се окичи с бронз на шампионата в Загреб, но в долната категория до 63 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Варна недоумява как е бил назначен служител в общината с криминално минало
Кметът на Варна недоумява как е бил назначен служител в общината с криминално минало
Носорози от изчезващ вид бяха преместени на ново място в Кения
Носорози от изчезващ вид бяха преместени на ново място в Кения