НОВИНИ

Кирил Милов тушира финландец и донесе още един медал на България от европейското първенство по борба

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:53, 14.02.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
кирил милов тушира финландец донесе един медал българия европейското първенство борба
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Кирил Милов се завърна на голямата сцена след контузия с бронзов медал от европейското първенство по борба в Букуреш, Румъния.

В категория до 97 кг европейският ни шампион от Будапеща 2022 надви с туш представителя на Финландия Арви Саволайнен.

Битката между двамата започна равностойно, като Милов търпеливо изчакваше своя момент и малко повече от минута след началото на схватката той избута своя съперник извън пределите на тепиха, за да поведе с 1:0 точки. Впоследствие Саволайнен беше предупреден за пасивност, което осигури още един пункт на нашия борец. Въпреки че българинът не успя да се възползва от поставянето на финландеца в партер, до почивката двукратният ни медалист от световни първенства успя да стигне до още една точка, за да поведе с 3:0.

След подновяването на схватката родният състезател демонстрира опит и класа, за да парира опитите за атака на своя противник и със своите действия дори съумя да му издейства още едно предупреждение за пасивност. Кирил Милов продължи да контролира умело схватката, за да се стигне до заключителните 25 секунди, в които нашето момче успя да стигне до туш, с който предсрочно си подпечата бронзовия медал.

За родния в Дупница борец това е общо четвърто отличие от шампионат на Стария континент, но първи бронз в кариерата му, след като до този момент българинът имаше злато от Будапеща 2022 и два сребърни медала (Букурещ 2019 и Загреб 2023). В допълнение Милов има зад гърба си и две сребърни отличия от световни първенства (Будапеща 2018 и Белград 2022).

Успехът му в битката за бронза на това европейско първенство пък донесе на България общо трети медал от шампионата след тези на Едмонд Назарян (63 кг) и Абу-Муслим Амаев (67 кг), които отново бяха бронзови и дойдоха в класическия стил.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Камерън пред БНТ: Великобритания има сериозен интерес към България
Дейвид Камерън пред БНТ: Великобритания има сериозен интерес към България
Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове
Гръцкият парламент обсъжда легализирането на еднополовите бракове