НОВИНИ

България ще даде 100 000 евро в програма за промишлено възстановяване на Украйна

българия даде 100 хил евро програма промишлено възстановяване украйна
bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 07.02.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет одобри участието на България в „Зелена програма за промишлено възстановяване на Украйна“ на Организацията на ООН за промишлено развитие, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Програмата стартира през тази година, като амбициите на ЮНИДО са да мобилизира най-малко 200 млн. евро за нейната реализация. България ще се включи в програмата с доброволен финансов принос в размер на 100 000 евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на външните работи.

Целта на програмата е да подпомогне създаването на благоприятна среда за зеленото възстановяване на промишлеността на Украйна, създаване на работни места, постигане на устойчив икономически растеж и укрепване на продуктивността и конкурентоспособността на приоритетните промишлени сектори с висок потенциал за растеж и привлекателност за инвестиции. Програмата ще се реализира в западната част на страната, където е съсредоточена огромната част от вътрешно разселените лица, което увеличава нуждата от създаване на работни места и разширяване на инфраструктурата.

България ще включи в проект на тема „Икономическо овластяване на младежи, жени и вътрешноразселени лица чрез предприемачество“. Проектът предвижда оказване на подкрепа за две обучителни институции, както и директна подкрепа на 50 лица в целевата група, имащи желание за развитие на предприемаческа дейност и изграждане на знания и умения за стартиране на собствен бизнес. Целта на проекта е генериране на най-малко 150 работни места на пълно работно време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отварят стадионите за публика в Гърция от 13 февруари, но ще има много строги мерки за сигурност
Отварят стадионите за публика в Гърция от 13 февруари, но ще има много строги мерки за сигурност
Около 200 растения от рода на конопа са намерени във Варна (СНИМКИ)
Около 200 растения от рода на конопа са намерени във Варна (СНИМКИ)