НОВИНИ

България запазва нивото на обвързаната подкрепа за земеделски производители

bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 21.10.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
българия запазва нивото обвързаната подкрепа земеделски производители

Министрите по земеделие на страните членки на ЕС постигнаха общ подход по трите законодателни предложения за бъдещата Обща селскостопанска политика 2023-2027. Споразумението отразява българската позиция в хода на преговорния процес.

След двудневните преговори страната ни успя да запази настоящото ниво на обвързаната с производството подкрепа - 13+2% от общия пакет директни плащания, въпреки предложението на Европейската комисия за намаляването ѝ в новия програмен период.

Освен това, по настояване на България в следващия програмен период се запазва и Преходната национална помощ (ПНП). До 2023 г. тя ще бъде на нивата от 2020 г., а от 2024 г. ще продължи с намаление от 5% годишно.

Фонд "Земеделие" изплати първите над 17 млн. лв. на животновъдите

По споразумението държавите членки ще са задължени да заделят минимум 20% от пакета за директни плащания за екосхеми. За отчитане изпълнението на този минимален бюджет, може да се вземе и сумата, надвишаваща 30% дял от бюджета по ПРСР, платена по мерки, свързани с околна среда и климат. Освен това е предвидена допълнителна гъвкавост, т.нар. „двугодишна фаза на обучение“, при която неусвоените средства при прилагането на новите екосхеми ще могат да се прехвърлят към други необвързани мерки в рамките на първи и втори стълб.

Позицията на България относно изключенията на малките стопанства бе отразена, макар и не в пълнота. Земеделските стопанства до 10 ха ще бъдат освободени от прилагане на стандарта за диверсификация на културите и екологично насочени площи (ДЗЕС 8 и ДЗЕС 9).

В следващия програмен период се запазва изключването от механизма за финансова дисциплина за бенефициери, които получават директни плащания до 2000 евро.

Съгласно постигнатото споразумение и отново по предложение на България, подпомагането в други сектори чрез оперативни програми на организации и групи производители, е увеличено от 5% на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция.

Фермери може да получат допълнителна субсидия за производството си

Министрите по земеделие на страните членки на ЕС постигнаха общ подход по трите законодателни предложения за бъдещата Обща селскостопанска политика 2023-2027.

В проекта на регламент беше отразено решението, взето от лидерите на държавите членки на Европейски съвет, за доброволно прилагане на таван на директните плащания над 100 000 евро. Таваните ще се отнасят само за СЕПП, като се запазва възможността за приспадане на разходите за труд, свързан със земеделската дейност. Всяка държава членка може да вземе решение до 1% от директните плащания да се обвържат с участие на бенефициентите и в инструментите за управление на риска.

Близо 30 000 фермери са получили средства за подпомагане в пандемията

Искането на българската делегация за продължаване на преходната помощ не беше отразена в пълнотата ѝ, както и предложението за гъвкавостта на зелените бюджети от първи стълб. Поради тази причина Българската делегация гласува „въздържал се“.

Очаква се Европейският парламент да гласува позицията за ОСП до края на седмицата, след което ще започнат триалозите между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович няма да усаства на "Мастърс" турнира в Париж
Джокович няма да усаства на "Мастърс" турнира в Париж
Тайрон Лу е новият треньор на Клипърс
Тайрон Лу е новият треньор на Клипърс