НОВИНИ

Българска правителствена делегация се срещна с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис

българска правителствена делегация срещна гръцкия премиер кирякос мицотакис
bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 22.02.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Енергийната свързаност и сигурността на газовите доставки бяха основните акценти в срещата на българската делегация, водена от вицепремиера Асен Василев, с гръцкия премиер Мицотакис.

​Вицепремиерът Асен Василев подчерта важността на енергийната свързаност в региона за повишаване на сигурността на газовите доставки, особено при ескалацията на напрежението в Украйна. Той изрази увереността на българското правителство, че работата по изграждането на интерконектора между България и Гърция ще бъде завършена възможно най-бързо.

„Готови сме да работим, заедно с Гърция по въпроса за снабдяването с електрическа енергия и да гарантираме, че няма да има прекъсване на доставките“, увери заместник министър-председателят.

На срещата беше обсъдено реализирането на съвместните инфраструктурни, транспортни, енергийни проекти и дигитални мрежи, имащи стратегически характер както за двете страни, така и за развитието на целия регион.

Подчертано беше отличното ниво на българо-гръцките отношения и общата воля за по-нататъшното им задълбочаване. Двете страни изразиха обща подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Вашата визита днес е в критичен момент, който изисква координация и взаимодействие в рамките на ЕС и НАТО. Признаването от Русия на „независимостта“ на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск е нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и Минското споразумение. Един от възможните негативни ефекти от ескалацията на кризата в Украйна в енергийния сектор“, посочи премиерът Мицотакис.

Двете страни се съгласиха, че в тази трудна ситуация ще работят в тясно сътрудничество за гарантирането на непрекъснатостта на газовите доставки.

Визитата е по покана на гръцкото правителство. В състава на делегацията са вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, министърът на енергетиката Александър Николов и министърът на електронното управление Божидар Божанов.

​Българската делегация проведе срещи и с министъра на финансите Христос Стайкурас, алтернативния министър по фискалната политика Теодорос Скилакакис, държавните министри Георгиос Герапетритис и Александрос Скерцос, както и с министъра на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис и министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път НИМ показа златен тракийски нагръдник, открит през 1995 г.
За първи път НИМ показа златен тракийски нагръдник, открит през 1995 г.
Марк Войъджър, Център за европейски политически анализи: Подписването на укази от Путин е ескалация на напрежението
Марк Войъджър, Център за европейски политически анализи: Подписването на укази от Путин е ескалация на напрежението