НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на Поли да проходи сама

Момичето се бори с тежка диагноза - ДЦП

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 19.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година кампанията "Българската Коледа" подкрепя стотици семейства в цялата страна, които се борят за живота и здравето на децата си всеки ден.

Част от инициативата за пореден път са и семейство Димови от Габрово. Едно от трите им деца – 11-годишната Поли, се нуждае от средства за рехабилитация, тъй като страда от детска церебрална парализа и всички се надяват тя скоро да проходи сама.

Поли е родена преждевременно в осмия месец, но родителите ѝ чуват диагнозата ДЦП, малко преди да навърши две години. От тогава до днес продължава ежедневната битка на момиченцето и неговите родители да оздравее и да проходи.

"И започнахме ходене по мъките, така да се каже. Започнахме ходене по болници, в София, след това в Момин Проход, в Банкя, в Павел баня и постоянно провеждаме рехабилитации. На този етап можем да кажем, че са поддържащи, но в последствие се надявам да успея поне да я закрепя да стъпи на крака и да си направи няколко крачки дори и сама….Тя ми е подарък за рождения ден. Родена е три дни след мен“, Николета Димова – майка на Поли Димова от Габрово

Нито за ден семейството на Поли не се отказва от голямата си мечта. От година и половина тя посещава и дневния център за деца и младежи с увреждания в Габрово и се чувства добре.

"Дават ми сили семейството! Просто всички хора, които са зад нас, които ни подкрепят, които ни помагат, които ни дават нужната, то не е и помощ, не зная как да го изразя. Просто нужната подкрепа, силата"

За това семейство и още стотици като тях в цялата страна Българската Коледа не е просто кампания. Това е и усещането, че не си сам в трудната битка.

"Кураж? Любов? Но седем години със сигурност, всяка година, всяка кампания, тя има помощ от "Българската Коледа".

Репортери: Зорница Илиева, Луиза Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Флорвиъс се сбогува с Левски и обяви: Беше едно невероятно пътуване
Джон Флорвиъс се сбогува с Левски и обяви: Беше едно невероятно пътуване
Почина Соня Рув-Увалиева
Почина Соня Рув-Увалиева