НОВИНИ

Българските граждани вече могат да пътуват транзит през Румъния без специално разрешение

българските граждани вече пътуват транзит румъния без специално разрешение
bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 20.05.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Румъния вече позволява свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път. За това бяхме уведомени с нота от Министерството на външните работи на Румъния.

За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит без разрешение по дипломатически път.

При сухопътно транзитно преминаване през Румъния българските граждани е необходимо да спазват установените зелени коридори. Информация за тях може да бъде намерена ТУК:

По информация на посолството ни в Букурещ поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено.

Информация за работещите ГКПП и осреднено време на преминаване може да бъде намерено ТУК

Изискването за разрешение по дипломатически път за транзит отпада за всички граждани на страни – членки на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Швейцария и Великобритания. Промяната е в изпълнение на нови разпоредби на румънските власти от 18 май 2020 г. във връзка с обявяването на Ситуация на тревога на територията на страната като част от борбата срещу разпространението на COVID-19.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Букурещ на телефони: + 40 (0)21 230 21 50; + 40 (0) 21 230 21 59.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлин Тачев, "Галъп": Паниката сред хората намалява
Светлин Тачев, "Галъп": Паниката сред хората намалява
Здравното министерство не одобрява идеята за задължителен PCR тест при влизане в болница
Здравното министерство не одобрява идеята за задължителен PCR тест при влизане в болница