НОВИНИ

Българските отбори са с положителен баланс при трансферите на футболисти от 2017 г. насам

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:50, 14.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Спорт
българските отбори положителен баланс трансферите футболисти 2017 насам
Слушай новината

Българските футболни клубове са с обща печалба на стойност 29 милиона евро от трансферите на футболисти от месец юли 2017 година насам, сочи анализ на "Футболната Обсерватория".

Според проучването за този период родните клубове са продали играчи за обща стойност от 61 милиона евро, докато в същото време са платили 32 милиона евро за привличането на нови футболисти.

В изследването попадат 40-те най-активни футболни първенства на трансферния пазар за въпросния период, като на база на резултатите най-голяма печалба регистрира португалската Примейра лига.

Португалските клубове са получили над 1,6 милиарда евро за своите футболисти, докато в същото време са похарчили малко над 500 милиона евро за привличането на нови. Това означава, че чистата печалба за португалските клубове е малко над 1,1 милиарда евро.

Печалба от над 1 милиард евро регистрира още единствено бразилското първенство, докато другите страни, които могат да се похвалят с големи печалби са Нидерландия (740 млн.), Франция (690 млн. и Аржентина (598 млн.).

На коренно различния полюс пък са клубовете от английската Висша лига, които са похарчили близо 7 милиарда за нови футболисти, докато в техните каси са постъпили "едва" 2,5 милиарда евро. Така на практика английските клубове общо са регистрирали загуби на стойност 4,35 милиарда евро.

След Англия в това подреждане попадат първенствата на Италия и Китай, чиито общи загуби възлизат съответно на стойност от 910 милиона и 433 милиона евро.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един жилищен блок в Киев е поразен от руска ракета, двама са загинали
Още един жилищен блок в Киев е поразен от руска ракета, двама са загинали
Екозащитници с мирен протест, настояват за енергийна независимост
Екозащитници с мирен протест, настояват за енергийна независимост