НОВИНИ

Българският съдия на сабя Васил Миленчев ще съдийства на рекордна шеста олимпиада

Пловдивчанинът беше избран от Международната федерация по фехтовка за рефер на олимпийския турнир по фехтовка в Париж

Васил Миленчев
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 16.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-опитните и уважавани съдии във фехтовката, българинът Васил Миленчев, ще съдийства на рекордна за света на спорта шеста олимпиада.

Пловдивчанинът беше избран от Международната федерация по фехтовка за рефер на олимпийския турнир по фехтовка в Париж. Миленчев демонстрира професионализма си още на игрите в Пекин през 2008 година, а след това и на Олимпийските игри в Лондон, Рио де Жанейро и Токио, където беше съдия във финалите на турнира по сабя. Сега българинът ще отсъжда и на Игрите през 2024 г.

Васил Миленчев е познат в целия свят като изключително прецизен и неуморим в работата си край пътеките. Той има назначения за съдия на повече от 100 финала за първото място индивидуално и отборно на Световни купи и Гран При. Отсъждал е повече от 40 финала за златен медал на европейски и световни първенства. Бил е съдия и на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г.

Васил Миленчев държи още един рекорд в световната фехтовка. През септември тази година той беше обявен от Международната федерация по фехтовка за най-добър съдия на сабя за 2023 г. Българинът спечели престижното отличие за седми пореден път, което е безпрецедентно постижение в историята на спорта.

„Васил игра фехтовка от световна класа като състезател, и това, в съчетание с неизчерпаемия му опит като съдия на най-високо ниво, му позволява да напътства и да дава изключително ценни съвети на най-добрите ни състезатели. Това безспорно е много ценно за тяхното развитие, израстване и реализиране“, коментира рекордната шеста олимпиада на българина директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев: Сметната палата е приела 416 одитни доклада за тази година
Димитър Главчев: Сметната палата е приела 416 одитни доклада за тази година
Хванаха бургазлия да шофира с 2,39 промила алкохол
Хванаха бургазлия да шофира с 2,39 промила алкохол