НОВИНИ

Балкан ще извади от употреба номера на легендарния Георги Христов

Ботевградчани ще увековечат една от своите емблеми

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
18:37, 16.09.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Снимка:
Слушай новината

Балкан Ботевград ще окаже огромна чест на една от своите емблеми. Клубът ще извади от употреба екипа с №15 на Георги Христов, съобщиха „зелените“ по-рано през деня чрез своите социални мрежи. Това ще се случи по време на традиционния турнир в памет на легендата, който ще се състои на 19 и 21 септември в „Арена Ботевград“, а участие в него ще вземат Черно море Тича и кипърският АЕЛ, който сръбския Раднички.

Той с отиде от този свят на 70-годишна възраст през 2016 година, а в негова памет зала „Балкан“ от години вече носи името му. Бившият баскетболист прекарва цялата си активна кариера в редиците на ботевградчани, за които играе от 1963 до 1984 година. Гардът може да се похвали с една титла на България. Белята, както бе известен той, има още едно сребро и четири бронзови медала в родното първенство. С Балкан има и една Купа на България.

С националния отбор участва на пет европейки първенства. С екипа на „лъвовете“ е шампион от балканското първенство през 1971 г., а срещу името му личат и пет сребърни отличия, както и едно бронзово. Включен е в идеалния отбор на шампионатите на Стария континент през 1971 и 1973 г.

След края на своята активна кариера става треньор в школата на Балкан. Впоследствие е назначен за помощник-треньор в първия тим, а след това става и старши треньор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение разлюля Вранча, усети се и в Русе
Земетресение разлюля Вранча, усети се и в Русе
Лек автомобил с 11 мигранти катастрофира след гонка с полицаи (СНИМКИ)
Лек автомобил с 11 мигранти катастрофира след гонка с полицаи (СНИМКИ)