НОВИНИ

Барцокас: В европейския баскетбол страдаме заради това, че няма достатъчно местни играчи на най-високо ниво

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:14, 20.05.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
барцокас европейския баскетбол страдаме заради достатъчно местни играчи високо ниво
Слушай новината

Старши треньорът на баскетболния Олимпиакос Йоргос Барцокас използва момента по време на финалната четворка в Евролигата в Каунас, Литва, за да коментира кой според него е основният проблем на европейския баскетбол.

По мнение на гръцкия специалист в момента в Европа се наблюдава спад на производство на местни играчи, които да играят на високо ниво в отборите в Гърция, Испания, Русия и други силни първенства.

"Ако имаш няколко вътрешни играчи, те общо казано разбират културата на клуба. Те могат да представят този клуб малко по-добре от всички останали. От друга страна има липса на продукция на нови местни състезатели, поне по мое мнение. Това със сигурност важи за гръцкия баскетбол. Работил съм в Испания и Русия, и мисля, че това е голям проблем в цяла Европа в момента. Децата се интересуват повече от това да са пред лаптопа по цял ден, вместо да излязат и да играят баскетбол например. Само големите таланти се концентрират върху баскетбола и тогава отиват в НБА", заяви Барцокас на пресконференция преди сблъсъка за титлата срещу Реал Мадрид.

Барцокас разкри още, че за да бъде успешен един отбор единственото по-важно от това да има достатъчно местни състезатели е в тима да има изградена една основа от седем-осем баскетболисти, които са играли заедно дълго време.

"В европейския баскетбол страдаме заради това, че няма достатъчно местни играчи на най-високо ниво. В крайна сметка, дори повече от това да имаш доста местни баскетболисти означава, когато имаш състезатели, които дълго време играят за клуба. Трябва да изградиш една основа от играчи - шест, седем или осем, които да играят заедно дълго време. Тогава те се познават отлично и знаят как да играят заедно. И след това можеш да добавяш някои парченца, когато е необходимо", коментира още опитният наставник.

В неделя вечер (21 май) Георгиос Барцокас ще се стреми към своя втори триумф в надпреварата след този през 2013-а година, когато той отново бе начело на Олимпиакос, а любопитното е, че във финала съперник на гръцкия гранд отново беше Реал Мадрид.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
123 кг канабис задържа ГДБОП при съвместна операция с Агенция “Митници”
123 кг канабис задържа ГДБОП при съвместна операция с Агенция “Митници”
Парапланерист падна върху покрива на храм в Стария Пловдив (СНИМКИ)
Парапланерист падна върху покрива на храм в Стария Пловдив (СНИМКИ)