НОВИНИ

Батман - първият супергерой със звезда на Алеята на славата (СНИМКИ)

батман снимки
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 28.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Галерия
Слушай новината

Батман - черният рицар с пелерина, който съществува от повече от 85 години, получи своя звезда Алея на славата в Холивуд, ставайки първият супергерой в историята, на когото е оказана подобна чест. Звездата на популярния комиксов персонаж е 2790-ата на прочутата алея в Холивуд и се намира до тези на "телевизионния Батман" Адам Уест и на Боб Кейн - единият от авторите си.

Снимки: БТА

Създаден за DC Comics от Боб Кейн заедно с Бил Фингър, Батман се появява за първи път в Detective Comics #27 през 1939 г. и оттогава е символ на решителност, смелост и справедливост. Той е един от най-емблематичните измислени персонажи в света - самобитен супергерой, който се отличава не със своите свръхсили, а с интелигентност, решителност и технически умения.

Батман е разпознаваем по целия свят благодарение на образа си в комикси, телевизионни предавания, анимации и филми. От Адам Уест в едноименния хитов сериал от 1966 г. до последния екранен рицар с пелерина Робърт Патинсън, образът му е преоткриван за всяко поколение от невероятни творци както зад камерата, така и на чертожната дъска.

Освен че беше почетен със звезда на Алеята на славата, Батман влезе и в Книгата на рекордите на Гинес като първия супергерой с подобно отличие.

Батман получи и други признания от Рекордите на Гинес, като например това за най-много носители на "Оскар" в ролята на един и същ супергерой - Джордж Клуни, Крисчън Бейл и Бен Афлек.

Батман се появява в киното от 1940 г. и десетилетия наред продължава да забавлява публиката. Обичана филмова поредица стартира през 1989 г. с режисьора Тим Бъртън и американския актьор Майкъл Кийтън в ролята на супергероя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на Хизбула Хасан Насрала е убит
Лидерът на Хизбула Хасан Насрала е убит
Пак заляха със супа картини на Ван Гог
Пак заляха със супа картини на Ван Гог