НОВИНИ

Бавят ремонта на ГКПП "Станке Лисичково" - кога ще бъде облекчен трафикът?

Нови 2 трасета от днес работят на граничния пункт

бавят ремонта гкпп станке лисичково облекчен трафикът
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
13:21, 30.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нови 2 трасета от днес работят на граничен пункт "Станке Лисичково", който свързва България и Република Северна Македония.

Основният ремонт на трасето започна преди около година, като очакванията са, когато бъде завършен, основната част от трафика между двете страни да минава от там.

След 14 месеца ремонтни дейности на един от най-малките, но и най-натоварени гранични пунктове у нас, от днес вече са работят общо 4 гишета, вместо досегашните два пъти по-малко.

"Днес имаме значително разширение, тъй като приключи първият подетап, вече през старите трасета е насочен изходът от страната, а през напълно нови се извършва входът, като има работещ кантар за товарните автомобили. В бъдеще продължава ремонтът. По-тежката част е приключена и на финала ще имаме по три трасета в посока", заяви Вяра Генова, главен експерт в агенция "Митници".

Очакванията на държавата и бизнеса са когато ремонтът на граничния пункт край Благоевград бъде завършен напълно той да се превърне в основен коридор между България и Северна Македония.

"Не е тайна, че в Благоевград има проблеми от икономическа гледна точка и пускането на такива нови трасета тук ще отвори нови възможности за стокообмен с Република Северна Македония, това разбира се ще доведе и до нови работни места", допълни Александър Стамболийски, председател на Съюза на транспортните работници в България.

Финалният етап на ремонта е планиран за лятото на 2025 година. А с допълнителните трасета се очаква през границата да преминава три пъти повече трафик.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ланс не може да си обясни защо трансфера на Кевин Дансо в Рома пропадна
Ланс не може да си обясни защо трансфера на Кевин Дансо в Рома пропадна