НОВИНИ

Безопасни ли са детските площадки в София? Родители сигнализират за нередности

Стела Илиева
от Стела Илиева
06:52, 27.09.2021
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за децата, за да могат да се забавляват и играят безопасно.

Повдигаме тази тема след инцидент на детска площадка с 3-годишно дете, което е със сериозно нараняване и ще се възстановява дълго.

Преди дни 3-годишната дъщеря на Вирджиния си играе на детската площадка. Докато се пуска по пързалката върху нея връхлетява друго 6-годишно дете с колело.

След сблъсъка момиченцето е със счупен на 2 места крак и ще бъде с гипс месец и половина. Майката не обвинява никого, но смята, че причина за нелепия инцидент е липсата на ограда на детската площадка.

„Това позволява достъпа на колела, на ролери, на скейтборди, най-вече на колела. Съответно детска площадка от този тип и колело са абсолютно взаимоизключващи се неща. Според наредбата е най-логично една такава детска площадка да бъде оградена", казва Вирджиния Крефт.

В писмена позиция до БНТ от кметството на район Витоша, където се намира детската площадка, твърдят, че по случая не е постъпвал сигнал и уточняват:

„Това е съществуваща стара детска площадка. Съоръженията са стари, но във функционално състояние. Детската площадка е разположена в зелените площи пред 26-о СУ, които са оградени изцяло с прозирна ограда, която ограничава достъпа до съседните улици, а пейките до детската площадка са ремонтирани неколкократно, основно след вандалски прояви в тъмните часове на деня".

На територията на столичните паркове и градини съществуват 125 детски площадки, от които 105 са съобразени с нормативните изисквания. А те са: здрави и безопасни съоръжения, ударопоглъщаща гумирана настилка за най-малките, ограда, указателни табели с телефонен номер при спешни случаи, името на отговорното длъжностно лице и по възможност практически съвети как да се избегнат потенциални опасности и рискове от нараняване при използването на оборудването за игра.

За площадките в кварталните градинки обаче статистика липсва, отчитат от Сдружението „Безопасни детски площадки"

„Към 2018 година около 80% от детските площадки в София не бяха приведени спрямо изискванията за безопасност, а след 2018 година, това което се случи е, че бюджетите на общината за детски площадки за тяхното поддържане и изграждане рязко намаляха, заради ковид кризата", обяснява Мая Цанева от сдружение "Безопасни детски площадки".

Най-зле поддържани са площадките в кварталните градинки. Някой не са ремонтирани от години, сигнализират родители.

"Съоръженията за игра са поне на 40 години, поддръжката им се изразява в това, че ги боядисват веднъж на 3 - 4 години, но то се вижда, че са счупени и са опасни, тръби - ръждясали и т.н.", казва Георги Петков, родител.

Липсата на устойчива политика по тези въпроси е основният проблем у нас, смятат експертите от неправителствената организация за оценка на риска в зоните за игра РОСПА.

"Адекватно да се анализира, конкретното пространство, където ще се изгради нова или където има съществуваща площадка да се обнови, тоест да не се гледа само на план, на скица, чертежа, но да се отиде на самото място и да се прецени", призова ландшафтният архитект Ивайло Сиркаров - РОСПА.

За по-голяма безопасност на децата по време на игра площадките трябва да имат огради.

"Да, задължително е, но пак казвам, за площадките, които са преведени в съответствие на наредбата, за детските площадки, тъй като останалите не отговарят. Те трябва или да бъдат премахнати или на тяхно място да бъде
изградена нова площадка", заяви ландшафтният архитект Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система".

Над 5 милиона лева е инвестирала Столична община през последните години за изграждането на 120 нови детски площадки. За настоящата година са финансирани само 3 нови площадки поради финансовите ограничени заради пандемията от коронавирус. Контролът за безопасността на съоръженията обаче е постоянен, твърдят от общината:

"Регулярно се правят такива планове за ремонти и възстановяване на детски
площадки, съответно се иска финансиране и при осигурено такова биват възлагани за ремонт", казва ландшафтният архитект Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система".

Видим ефект от контрола обаче няма, смятат родители:

"Какво трябва да се направи според вас? Да обърнат адекватно внимание, имаме примери на запад, в Европа. Елементарни са нещата, добре че започнаха в крайна сметка тези настилки да ги полагат", коментира Евгения Трайкова, родител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондон спира действащ закон заради кризата с горивата
Лондон спира действащ закон заради кризата с горивата
496 нови случаи на COVID-19 за последното денонощие
496 нови случаи на COVID-19 за последното денонощие