НОВИНИ

Безплатен градски транспорт за деца и ученици във Варна обеща кандидатът за кмет от "Възраждане"

безплатен градски транспорт деца ученици варна обеща кандидатът кмет възраждане
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 09.08.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Безплатен градски транспорт за деца и ученици във Варна обеща кандидатът за кмет от "Възраждане" Коста Стоянов. Той очерта проблемите на обществения транспорт в града и посочи, че Варна има нужда от по-модерни автобуси, повече маршрути и по-плътен график за движение.

Стоянов припомни, че проектът за електробусите във Варна вече е забавен с близо две години, а машините стоят в гараж над 10 месеца, което уврежда батериите им. За компенсация е започнало монтирането на климатици в някои градски автобуси.

Според "Възраждане" във Варна не е необходимо спирките на градския транспорт да се отдават на концесия, защото бюджетът на общината е достатъчно голям и тя е в състояние сама да ги поддържа.

От партията обърнаха внимание на факта, че през годините броят на автобусите в града намалява, което води до закриване на линии и неефективност на градския транспорт.

Затова "Възраждане" предлага разкриване на нови автобусни линии, които да свързват отдалечените квартали с централната част на Варна, ремонт на спирките и довеждащата инфраструктура, решаване на проблема с авариите и ремонта на валидатори и машини за билети и "зелена вълна", която да повиши средната скорост на колите, за да няма задръствания.

От партията посочиха още, че само за първата половина на миналата година градският транспорт във Варна е на загуба с над 15 млн. лева, като една от причините за това е купуването на гориво на пазарни цени, а средното потребление на ден е 10 тона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъчезар Вълчев и Божидар Саръбоюков са финалисти в тройния скок на еврошампионата до 20 г.
Лъчезар Вълчев и Божидар Саръбоюков са финалисти в тройния скок на еврошампионата до 20 г.
Емил Стоилов остава под наем в Менорка и през следващия сезон
Емил Стоилов остава под наем в Менорка и през следващия сезон