Безработните с възможност за собствен бизнес чрез Бюрата по труда

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:42, 10.08.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
безработните възможност собствен бизнес обезщетението бюрата труда

Безработни лица с право на парично обезщетение могат да започнат собствен бизнес за производство на стоки и/или услуги с насърчителна мярка на Агенцията по заетостта.
За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в Бюрото по труда, в което са регистрирани, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал.

Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

От началото на годината от тези опции са се възползвали 114 безработни. Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги като счетоводни, консултантски, фризьорски и други.
Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали производствена дейност, съобщават още от ведомството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пд) гостува в Андора или Черна гора на старта на Лига Европа
Локомотив (Пд) гостува в Андора или Черна гора на старта на Лига Европа
ЦСКА-София с лесен съперник на старта на Лига Европа
ЦСКА-София с лесен съперник на старта на Лига Европа