НОВИНИ

БФС подкрепи кампанията на ФИФА и СЗО за превенция на домашното насилие

бфс подкрепи кампанията фифа сзо превенция домашното насилие
Снимка: БФС
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 29.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският футболен съюз подкрепи инициативата на ФИФА и на Световната здравна организация за борба с домашното насилие и по-конкретно, насилието срещу жени.

Кампанията, стартирала на 25 ноември (Международен ден за борба с насилието срещу жени), ще продължи до 10 декември (Международен ден за правата на човека).

„Насилието никога не е правилен отговор, особено в дома, който би трябвало да бъде безопасно място за всички и най-вече за жените и децата“, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино, цитиран от сайта на БФС.

„Уставно задължение на ФИФА е да уважава всички международно разпознати човешки права и да ги предпазва. Във втората година от кампанията #SafeHome ще направим всичко възможно, за да подчертаем основните послания през гласа на футбола", каза още Инфантино.

От своя страна генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви: „Пандемията от COVID-19 изостри редица казуси, свързани не просто със здравето, но и с неравенствата, в това число насилието срещу жени. Благодарим на ФИФА и футболните звезди от цял свят за помощта им в превенцията на един от най-големите пороци на съвременното ни общество“.

Според СЗО насилието срещу жени е огромен глобален проблем – по данни на организацията една от всеки три жени на възраст над 15 години, или общо около 736 милиона жени на планетата, са жертви на физическа или сексуална агресия от партньора си. В последно време тревожната тенденция се е увеличила заради локдауните, свързани с пандемията от коронавирус.

Кампанията #SafeHome има за цел посочи действията, които могат да бъдат предприети, за минимизиране на рисковете от домашно насилие и начините, по които евентуалният проблем да бъде комуникиран. В активността се включиха 23 футболни звезди, сред които Емануел Амунике, Алваро Арбелоа, Витор Баия, Диего Беналио, Дейвид Джеймс, Рабах Маджер, Марко Матераци, Микаел Силвестър и Абел Шавиер.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзекутират студент от Северна Корея заради Squid Game
Екзекутират студент от Северна Корея заради Squid Game
Проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция при закупуването на автобуси
Проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция при закупуването на автобуси