НОВИНИ

Богдан Кирилов: Над 2,5 млн. са доставените ваксини досега

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 19.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион и 160 хиляди са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати. Това заяви в "Денят започва" Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

Той съобщи, че в понеделник страна ни е получила нови 274 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а днес се очакват 19200 дози от "Янсен". Утре се очаква доставка от 36 000 дози на "Модерна" и в петък - 36 000 от Оксфордската ваксина.

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2,5 милиона.

Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

Над 1,5 милиарда ваксини срещу COVID-19 са поставени до момента в света

"Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните две седмици имаше доставка на по-големи количества", заяви Богдан Кирилов.

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

За оценката по руската ваксина "Спутник" Кирилов съобщи, че в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция по производствените бази в Русия. Данните ще бъдат анализирани, за да проучат качеството и безопасността на руската ваксина.

Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на "Синовак", за която скоро се очаква по-подробна информация.

Чуйте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу квалификант за място на четвъртфиналите в Женева
Григор Димитров срещу квалификант за място на четвъртфиналите в Женева
Д-р Брънзалов: Личните лекари в София вече ще получават ваксини от 10 пункта
Д-р Брънзалов: Личните лекари в София вече ще получават ваксини от 10 пункта