НОВИНИ

Божидар Саръбоюков получи приза "Изгряваща звезда" на Балканските атлетически федерации

Българинът беше отличен за постиженията си през календарната 2023-а година по време на гала вечерта на централата (АБАФ) в Истанбул, на която беше отличена и Българската федерация по лека атлетика (БФЛА)

божидар саръбоюков получи приза изгряваща звезда балканските атлетически федерации
Снимка: БФЛА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:34, 29.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за "Изгряваща звезда на АБАФ" при подрастващите лекоатлети по време на Балканската атлетическа гала в Истанбул, която се организира от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкетата за "Атлет на България" за 2023 година на списание "Атлетика", се състезаваше с успех в две дисциплини през изминалата кампания – скок на дължина и троен скок.

През зимата той постави нов национален рекорд на скок дължина за юноши до 20 години със 7.97 метра и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул. През лятото атлетът от Харманли доказа класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел), като подобри два пъти националния рекорд в дисциплината с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори само на 1 сантиметър от златния медал, но заради силното си представяне получи квота за участие на световното първенство за мъже и жени. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд от 16.25 метра.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория от българските състезатели приза са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки до 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканската титла за жени в Кралево, Сърбия.

Световният шампион на скок дължина и европейски първенец в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за "Атлет на АБАФ“ за 2023 година, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данъшмаз (Турция) взе наградата за "Атлетка на АБАФ“.

Освен Саръбоюков голямо признание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика, която бе отличена за приноса ѝ към АБАФ с отличната организация на Балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември. Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев.

Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от Турската атлетическа федерация, която празнува 100 години от създаването си през 2023-а.

През следващата година Българска федерация лека атлетика (БФЛА) ще бъде домакин на Балканската атлетическа гала през 2024-а по случай своя 100-годишен юбилей. Събитието ще бъде в столицата София, а страната ни ще бъде домакин на церемонията за трети път след Правец през 2011-а в първото й издание и 2017-а в Стара Загора.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Савов е новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци
Николай Савов е новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци
Атлетико Мадрид и Лацио продължават към осминафиналите в Шампионската лига
Атлетико Мадрид и Лацио продължават към осминафиналите в Шампионската лига