НОВИНИ

Бръмбар и щурец - новите храни в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:48, 25.01.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
бръмбар щурец новите храни
Слушай новината

От 24 януари в ЕС може да се консумира частично обезмаслен прах от домашен щурец (Acheta domesticus), а от 26 януари - ларви от малък мрачник, вид бръмбар (Alphitobius diaperinus).

Двете нови за ЕС храни могат да се разпространяват на европейския пазар единствено от две фирми, които получиха специално разрешение за това от Брюксел по силата регламенти, публикувани на 3 и 5 януари в Официалния вестник на ЕС. Разрешението им се предоставя за срок от 5 години.

Двете насекоми се включват в списъка с така наречените нови храни в ЕС, които преди да започнат да се проведат трябва да получат положителна оценка от Европейския орган за безопасността на храните.

За обезмасления прах от домашен щурец Европейският орган за безопасността на храните казва, че е безопасен да се използва в многозърнест хляб, крекери и гризини, зърнени блокчета, бисквити, сушени макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно, напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове.

В същото време Органът, който следи за безопасността на храните в ЕС, отбеляза, че консумацията на частично обезмаслен прах от домашен щурец може да причини алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари. В новата храна могат да попаднат допълнителни алергени от субстратите, с който се хранят насекомите. Затова трябва храните, които съдържат частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец), да имат подходящи етикети.

В становището си за Alphitobius diaperinus (малък мрачник) Европейският орган за безопасност нахраните казва, че замразените, под формата на паста, сушените и прахообразните форми на ларвите на Alphitobius diaperinus са безопасни за употреба, но отново предупреждава за възможни алергични реакции. Затова хранителните добавки, съдържащи прахообразна форма на ларвите на Alphitobius diaperinus, не следва да се консумират от лица под 18-годишна възраст, а продуктите трябва да имат специални етикети.

Миналата година ЕС разреши пускането на пазара като нова храна и на замразени, сушени и прахообразни форми на жълт брашнен червей (ларва на Tenebrio molitor), като отново предостави разрешително за разпространението им само на една единствена фирма в целия ЕС.

За "новите храни" в ЕС се смятат храните, които не са били консумирани "в значителна степен" в съюза преди май 1997 г. и при които се прилага нов производствен процес. В регламента за “Новите храни в ЕС” се подчертава, че при “всяко одобрение на нови храни в Съюза трябва да бъде осигурено високо ниво на защита на здравето на човека и на интересите на потребителите, както и ефективно функциониране на вътрешния пазар, като същевременно се гарантира и прозрачност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин разгроми втородивизионния Марек Дупница в контролна среща
Пирин разгроми втородивизионния Марек Дупница в контролна среща
Микаела Шифрин грабна втора поредна победа в Кронплац и подгони рекорда на Ингемар Стенмарк
Микаела Шифрин грабна втора поредна победа в Кронплац и подгони рекорда на Ингемар Стенмарк