НОВИНИ

Броят на заразените с коронавирус в Италия вече е над 12 000 души

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
05:58, 12.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Италия остава най-засегнатата държава от COVID-19 в Европа. Броят на жертвите на коронавируса е близо 900, заразените са над 12 000. Трети ден цялата страна е под карантина, а премиерът Джузепе Конте обяви нови, по-строги мерки и вече ще работят единствено аптеките и магазините за хранителни стоки.

Италия отчете най-големия ръст на заболели през изминалите 24 часа. След като във вторник цялата страна, подобно на богатия Север, беше поставена под карантина, сега правителството въведе още ограничения, с цел опазване на общественото здраве.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: В този момент е времето да предприемем следващата стъпка, която е изключително важна. Италия ще остане защитена зона, но сега ще затворим магазините, с изключение на тези, които продават хранителни стоки и аптеките. Няма нужда да бързате да купувате храни от супермаркетите. Затваряме магазини, барове, ресторанти, като оставяме възможността за доставки по домовете.

На този етап индустрията няма да спира дейността си, но трябва да се предвидят всички необходими начини за предпазване на служителите. Отворени остават и банките. Частният бизнес е призован да помисли за вариант работа от вкъщи, когато това е възможно.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Ако спазваме правилата, ще се справим по-бързо с тази ситуация. Страната се нуждае от отговорното поведение на всеки един от нас.

Словения съобщи, че затваря границата си с Италия. Китай предложи да окаже съдействие на най-тежко засегната европейска държава. Очаква се по-късно днес френският президент Макрон да обяви своите мерки за овладяване на пандемията.

Дания е поредната държава, която въвежда ограничения и от днес се забраняват свижданията в болници и старчески домове, както и всякакви публични мероприятия с повече от 100 посетители. Очаква се в следващите дни да се затворят и заведенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава и днес
Затоплянето продължава и днес
САЩ забраняват пътуванията от Европа за 30 дни
САЩ забраняват пътуванията от Европа за 30 дни