НОВИНИ

БСП иска изслушване на Денков за евентуално изпращане на войски в Украйна

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
15:50, 27.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

От БСП поискаха изслушване на премиера Николай Денков в парламента още утре. От левицата настояват министър-председателят да разясни думите си в Киев за сключване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна и дали това предполага готовността на България да предостави войска.

От партията призоваха останалите опозиционни формации да се противопоставят на евентуално решение за изпращане на военни в Украйна, тъй като според БСП това значи пряко въвличане на страната ни във война.

"Освен че внесохме днес изслушване на Денков спешно, искаме да знаем защо прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления, какво има предвид. Призоваваме и всички други опозиционни парламентарни сили категорично да се противпоставим на това, и българските граждани призовавам. Категоричен отпор на каквото и да е, дори евентуално решение за предоставяне на войници, жива сила, български войници в Украйна. За нас това означава въвличане пряко на България във война", каза Нинова.

На 26 февруари в Киев премиерът Николай Денков отговори на въпрос на БНТ за това дали България ще подпише двустранно споразумение с Украйна така:

"Това ще бъде обсъдено и ще бъде решено. Ясно е, че ще изисква и решение от страна на народното събрание, така че няма как да отговоря без да сме минали през целия цикъл на обсъждания. Това, което мога да каже е, че България нито за един ден не е престанала да помага на Украйна. Помага и в момента. Ще продължи да помага независимо от това дали е подписано или не е подписано споразумението. Както в рамките на НАТО и на общите усилия на ЕС, така и по отношение на двустранните споразумения, които ние така или иначе ще подпишем, и днес две такива. Помощта за Украйна - казвам го искрено, е помощ за България, помощ за Европа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП прие нови правила за защита на граждани от дела шамари
ЕП прие нови правила за защита на граждани от дела шамари
Денков и президентът на Словения обсъдиха партньорство в областта на ИИ и разширяването на ЕС
Денков и президентът на Словения обсъдиха партньорство в областта на ИИ и разширяването на ЕС