НОВИНИ

Цариброд се ориентира към биопроизводство на храни

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
07:38, 26.10.2023
Чете се за: 06:57 мин.
По света
Слушай новината

През последните 10 години Цариброд работи много активно да се наложи като дестинация за гастрономически и агротуризъм, но и като място, където има сериозно биопроизводство и ферми за опазване на различни видове на редки селскостопански животни и продукцията от тях.

През последните години местните власти в Цариброд и организации от ЕС полагат усилия в този район, населен предимно от етнически българи, да се развиват биопроизводството и земеделието. Туристическата агенция в Цариброд се опитва да насърчава тези процеси и да подпомага местните ферми и производители. Директорът на дирекцията за туризъм в Цариброд Васил разказва как през последните години Цариброд се налага като място за различен вид туризъм, включващ и опознаване на околната среда, но и биопроизводството на месо и млечни продукти в различни ферми.

През тази година местните власти в Цариброд представиха сектора пред гости от България

"Имахме възможност да покажем пиротската овца, пламенка, бърдовка, домашен бивол. Край Горни Криводол във фермата "Аграр Концепт" има едно много голямо стадо от говеда, от породата буши, те са над 500 и те са много интересни, но и в същото време месото от тях много полезно и запазено чисто генетически. Когато дойдете в подножието и видите това, ще разберете, че просто няма цена".

Целта е не само да се показват ферми за биопроизводство на месо, мляко и сирене, но да се развие този вид туризъм, който може да направи Цариброд интересно място за българския пазар.

"Фермите за биопроизводство се намират в северната част на Стара планина и са 5-6, като има по-малки, които представляват повече семеен бизнес. Така искаме да помагаме на тези по-големи фирми и стопанства да продадат своята продукция и да стигнат до по големи и сериозни пазари, какъвто е българският и затова на тази информационна обиколка имаше много български туристически фирми, за да им покажем тази част от Цариброд".

Първата подобна ферма в подножието на Стара планина е тази на Сергей Иванов. Неговата ферма се занимава с отглеждането породата балканското магаре, както и други застрашени от изчезване видове в тази част на Сърбия каракачански овце, планински кон и балканска коза. За магаретата в Сърбия субсидията е 75 евро. Основният продукт, който с произвежда във фермата, е прясното магарешко мляко.

Фермата на Сергей Иванов е първата по добив на магарешко мляко в Сърбия. Той е ветеринарен лекар и създава парк за старите местни породи, като започва през 2005 г. с 10 магарета. Животните се отглеждат според изискванията на биологичното производство на 50 декара пасища.

"Нашата ферма се казва "Магария". Това е една от няколкото ферми в района на Царибродско, която се занимава с опазването на тези застрашени местни породи. По принцип последните 7 - 8 години това стана основното ми занимание. Допреди ковид София ни беше основният пазар. Това бяха хора, които идваха от България и купуваха оттук магарешко мляко. Сега вече пазарът е по-голям в Белград, защото след ковид се увеличи интересът към магарешкото мляко"

Сергей разказва, че годишният добив е между 60 и 80 литра. Магарешкото мляко има сладък вкус, а в него се съдържа над 5% млечна захар и много малко мазнини, което го прави диетично. Търси се предимно за деца с проблеми в дихателната система, както и от астматици. За разлика от кравето мляко, в това има много по-малко алергени. Сергей Иванов има постоянни клиенти и от София, които по 4 - 5 пъти месечно взимали от него, но в последно време за магарешко мляко идват и от сръбската столица Белград.

Александър Манич е друг наш сънародник, които живее на територията на община Цариброд. И въпреки че завършва висше образование в СУ "Св. Климент Охридски", след като вижда, че не може да намери работа по специалността си, решава да се завърне към родните си корени, когато е помагал на дядо си да отглежда овце и да произвежда овче сирене. Така заедно със съпругата му, която е работила като данъчен инспектор в Ниш и Белград решават да продължат напред, като създадат своя ферма в Изатовци в близост до Цариброд.

Александър Власов също има своя ферма със стада от овце и агнета.

"Въпросната порода овце е автентична, местна. Тя е по потекло от Метохия в Косово, както и Западна Албания и източната част на Черна гора. Казва се "бардока", което на албански език означава бяла овца. Използва се за мляко и агнета, както и за добив на вълна от тях. Характерното е, че е с много висока млекодайност".

Васил Андрейев разказва, че за желаещите в Цариброд да се занимават с туризъм и биопроизводство Сърбия раздава различни субсидии, за да може да подтикне предприемаческия дух. Туризмът в Цариброд носи най-голям дял в местната икономика. Най-сериозният пример фестивала Шушеница, които се провежда в средата на Ноември, по време на които от България идват над 20 000 наши сънародници, за един ден, които изпълват всички хотели и къщи за гости и изкупуват готовата му продукция.

Вижте още в репортажа на Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Димитровден
Отбелязваме Димитровден
Петима са задържани след нападението над кандидата за кмет на село Зидарово
Петима са задържани след нападението над кандидата за кмет на село Зидарово