НОВИНИ

Частично бедствено положение в общините Костинброд и Своге след дъждовете

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 11.01.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В община Костинброд към 20.00 часа не се налага евакуация на хора. Това стана ясно от думите на кмета на общината.

На заседанието на общинския кризисен щаб беше взето решение да бъде обявено частично бедствено положение в община Костинброд.

Още от късния следобед бедствено беше положението в село Петърч, където преляха две реки край селото и наводниха улици и дворове и дори първите етажи на къщите.

Людмил Зарев, жител на с. Петърч, разказа: "Нивото се вдигна изведнъж страшно, сутринта нищо нямаше в реката, вървеше си нормално. Изведнъж заля половината село. Тук понеже сме на високо, горе долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра. Имаше една баба, преди малко ходихме да я изнесем там до широкото, защото не може да си излезе от къщата. Баба, самотна баба."

Проблемът на територията на община Костинброд е предизвикан от силните води в трите язовира. В единия язовир положението е по-сериозно.

Кметът на Костинброд Трайко Младенов заяви: "Единият язовир и то общинският язовир, който се стопанисва от общината, има определен проблем, който сме го локализирали и се опитваме и го отстраняваме и в момента. Другите два язовира, които са под концесия, тепърва евентуално може да изпускат от тях, тъй че се наблюдават непрекъснато, както и язовирите от съседните общини, които изпускат водата в нашите общи реки."

Към 20.00 часа няма информация за пострадали хора на територията на Софийска област. Частично бедствено положение е обявено в общините Своге и Костинброд.

Репортер: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднали дървета затиснаха 5 коли в Пампорово
Паднали дървета затиснаха 5 коли в Пампорово
Не се налага евакуация на хора в Нови Искър
Не се налага евакуация на хора в Нови Искър