НОВИНИ

Четири училища получиха Европейската награда за иновативно обучение

четири училища получиха европейската награда иновативно обучение
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 30.09.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Четири училища са първите лауреати за България на Европейската награда за иновативно обучение. Наградата е нова европейска инициатива, обявена със съобщение на Европейската комисия за изграждането на Европейско пространство за образование до 2025 г. Целта е да бъдат откроени успешни преподавателски практики в рамките на Програма "Еразъм+" и да бъде отличена добрата работа на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество.

Първото издание на конкурса постави актуална тема - дистанционното и смесеното обучение. Критериите за оценка и подбор на проектите открояват иновативни преподавателски практики, включват активната роля на учениците, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищната общност и училищното образование.

В категория "Образование и грижи в ранна детска възраст" бе наградено Първо частно училище "Леонардо да Винчи", Русе, с проекта "Speech and Language Pathology Interactive Tools for Teachers at Initial Education". Резултатите от него се прилагат реално в начален етап от образованието при деца с речеви затруднения. По проекта има разработени редица помощни материали с практическа насоченост.

В Категория "Начално образование" лауреат е СУ "Екзарх Антим I", Казанлък, с проект "Enhancing student and teacher success through STEM education". По проекта стартира STEM обучението в училището и се изгражда и STEM кабинет.

В категория "Средно образование" наградата е за Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх", Враца, с проект "Да бъдеш учител през 21-ви век. Училището е стартирало и развило облачни технологии, които успешно ползва и в условията на пандемията от COVID-19.

В категория "Професионално образование и обучение" спечели Професионална гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов", Бургас, с проекта "Ела с нас в Робоклас". След проекта в гимназията се осъществява обучение в ново професионално направление по роботика, в което се включват все повече ученици.

Училищата бяха отличени на специална церемония в Центъра за развитие на човешките ресурси, който е Националната агенция за България по Програма "Еразъм+".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: Ще увеличим оборотите на противодействие на МВР срещу купуването на гласове
Бойко Рашков: Ще увеличим оборотите на противодействие на МВР срещу купуването на гласове
Жени в Кабул опитаха да протестират за правото на момичета да се върнат в училище
Жени в Кабул опитаха да протестират за правото на момичета да се върнат в училище