НОВИНИ

ЦИК публикува хронограма за предстоящите местни избори

цик публикува хронограма предстоящите местни избори
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 03.08.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Хронограма за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. е публикувана на сайта на Централната избирателна комисия.

Според хронограмата кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината, утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес и изпраща копие от заповедта на Териториалното звено на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в областта, на Общинската избирателна комисия и я обявява публично на общодостъпно място не по-късно от 50 дни преди изборния ден – 8 септември.

ЦИК започна разяснителната кампания за предстоящия местен вот на 29 октомври

ЦИК публикува списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях не по-късно от 48 дни преди изборния ден – 10 септември.

Партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17.00 ч. на 13 септември).

Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17.00 ч. на 18 септември).

Началото на предизборната кампания е 30 дни преди изборния ден - от 29 септември, а нейният край е в 24.00 ч. преди изборния ден (24.00 ч. на 27 октомври).

В понеделник държавният глава Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври, след което ЦИК започна разяснителна кампания за местния вот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар отбеляза два гола при успех на ПСЖ в Република Корея
Неймар отбеляза два гола при успех на ПСЖ в Република Корея
Замразени плодове и студена диня за животните в зоопарка във Варна (Снимки)
Замразени плодове и студена диня за животните в зоопарка във Варна (Снимки)