НОВИНИ

"Да, България": Коалицията ПП-ДБ да се обедини около елиминирането на модела "Пеевски"

Народно събрание
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 08.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

От "Да, България" предлагат коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да се ангажира с усилия за получаване и/или реализиране на трети мандат в 50-ото НС единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република. Особено следва да се има предвид, че основна задача е освобождаване на върховете на съдебната власт от досегашните влияния върху нея чрез избор на нова парламентарна квота във ВСС и ВПС и нов състав на ИВСС. Това посочват от партията в позиция, разпространена до медиите.

От партията оценяват начина, по който се провали първият мандат и процесите в ДПС за съществено ново политическо условие и считат, че всяка разумна възможност за разграждане на модела "Пеевски" чрез прилагане на изброените реформи трябва да бъде използвана и трябва да се противодейства на неговото презареждане.

"В тази ситуация третият мандат, реализиран като непартиен и национален, може да бъде единствената платформа за намиране на решение на проблемите и задачите в рамките на 50-ото НС", изтъкват още от формацията.

От "Да, България" предлагат още да се разработи и обяви план за консултации с останалите политически сили за съставяне и приемане на декларация на Народното събрание "За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите".

"Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9 - 12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация. След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат", посочват още от партията.

Вижте цялата позиция на "Да, България" след проведеното тази вечер заседание на Националния съвет на партията:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тиаго Алкантара обяви края на кариерата си
Тиаго Алкантара обяви края на кариерата си
Звездната селекция на САЩ се изправя срещу Канада в контролна среща
Звездната селекция на САЩ се изправя срещу Канада в контролна среща