НОВИНИ

Да видиш карирания флаг

видиш карирания флаг
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 04.09.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Килифарево, Шемшево, Плаково, Яковци, Златарица. Все населени места, които навярно не очаквате да попаднат в полезрението на спортния ни живот. Но – воала! Случи се. Хората в упоменатите селца и градчета имаха удоволствието да се насладят на 52-рото издание на рали "България". И за пореден път се убедих колко малко му трябва на човек, за да забрави за ежедневието и да приветства с радост разнообразието в битието си. Без да разбират особено много от автомобилизъм, хората в Килифарево, Плаково, Яковци и Златарица се стичаха по отсечките, заставаха дори в опасна близост до някой остър завой или просто махаха на пилотите, когато минаваха през селата в преход към следващия специален етап. Рали "България" е от онези събития в календара, които остават някак извън мейнстрийма, но са в центъра на вниманието за хората около чиито домове се случва шоуто на четири колела. За късмет – времето също беше с организаторите и слънчевите дни в началото на септември провокираха и улесниха населението в решението дали да посети някоя от отсечките.

Самото издание на рали "България" ще се запомни най-вече с новата си локация. Новият дом на престижното автомобилно състезание е Велико Търново и регионът. Сервизният парк беше разположен на удобно място в старопрестолния град, така че всички да могат да имат бърз достъп или пък да дойдат и да зърнат какво се случва в несъстезателна обстановка, как действат механиците, какво правят пилотите в малкото си свободно време преди да поемат отново на път. Самите състезатели признаха, че отдавна не е имало толкова хубаво подбрани етапи, макар да бяхме свикнали рали "България" по традиция да предлага достатъчно забавление около Варна – да речем край Аладжа манастир. Сега беше по-различно. Разбира се – в никакъв случай не означава, че всичко е прекрасно и няма място за подобрения. Веднага мога да дам препоръка на организаторите да помислят за създаването на истински пресцентър, в който журналистите разполагат с условия да вършат работата си, защото една-две маси в Двореца на Културата и Спорта във Велико Търново са крайно недостатъчни и дори изглеждат по-скоро комично. А и за самото рали би било ползотворно, ако получава по-съществена реклама и привлече повечко на брой журналисти – било то пишещи, телевизионни или представители на радиото. Една от най-разпознаваемите ни състезателки в този спорт – Екатерина Стратиева го каза достатъчно ясно в минутите след награждаването: "Ако съм на мястото на организаторите, ще започна да работя още от утре по подготовката на ралито за следващата година". Стратиева дори загатна, че могат да се правят изненади – както за пилотите и екипажите, така и за зрителите по трасето, така че да се увеличи интересът към събитието. И в това няма нищо лошо. Подобни ходове се предприемат навсякъде по света. Нещо като скромна социална инвестиция, която се отплаща почти веднага.

Колкото до самото състезание – естествено отпадането в седмия етап на Пламен Стайков лиши надпреварата от най-същественото за всяко едно спортно мероприятие – интригата. Този път Мартин Сурилов и Здравко Здравков останаха без конкуренция още преди втория ден, макар че на теория все още можеха да бъдат застигнати от победителите в миналото на рали "България" Мирослав Ангелов и Георги Гаджев, които изоставаха с 23 секунди след първите седем специална етапа. За съжаление обаче – макар да даде най-добро време в първата отсечка на втория ден в Плаково – Ангелов катастрофира след летящия финал и също напусна преждевременно надпреварата и не успя да види карирания флаг. Което в крайна сметка е цел номер 1 на всички пилоти – да видят карирания флаг и да се поздравят с благополучно финиширане. Ще бъде прекрасно, ако в съвсем близко бъдеще рали "България" стана спирка от Европейския рали шампионат, а в него участват и повече чуждестранни екипажи. Доста повече. Защото в това издание имаше само три коли, чиито пилоти не бяха българи. Всички те се състезаваха и под румънски флаг.

Рали "Бълагрия" 2023. Стъпка в правилната посока. За скок още е доста рано.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 български издателства на Алеята на книгата в София (Снимки)
140 български издателства на Алеята на книгата в София (Снимки)
Локомотив Пловдив ще играе контрола с Арда Кърджали
Локомотив Пловдив ще играе контрола с Арда Кърджали