НОВИНИ

Дания и Швеция са първите полуфиналисти на еврошампионата по хандбал за мъже

дания швеция първите полуфиналисти еврошампионата хандбал мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:11, 22.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Правещият отлично първенство отбор на Дания стана първият полуфиналист на еврошампионата, след като в предпоследния си мач от група II на втората фаза се наложи над Норвегия с 29:23. Датчаните вървят напред без загубена точка и имат 4 от 4 победи във втората фаза.

Швеция зае 2-ото място в групата, надигравайки убедително Португалия с 40:33 и вече има 6 точки. При това положение Словения и Португалия, които са с по 4 точки ще спорят за 3-ата позиция. Тя дава право на мач за 5-ото място, откъдето пък един тим ще придружи първите четири на световното първенство.

Норвегия вкара първия гол в мача във вратата на световните шампиони. Но това беше единственият път, когато поведоха, тъй като Дания се възползва максимално от изключителната си защита и 45 процента спасявания от вратаря Емил Нилсен през първото полувреме, за да вкара 18 гола, половината от които от бързи контри. До 20-ата минута Дания вече водеше с осем гола - 13:5, и те щяха да задържат тази разлика до почивката, ако не беше един от защитниците на Норвегия Сандер Сагосен. Крилото Ханс Линдберг, който беше част от двете спечелени на Дания титли от Eвропейски първенства през 2008 и 2012-а и изигра 296-ия си международен мач, вкара пет гола от пет удара, за да достигне 800 попадения в кариерата си.

За Швеция пък Лукас Пелас вкара 10 гола, а Феликс Клаар добави 6. Звездата на Тре Крунур Хампус Ване днес не игра, след като треньорите решиха да му дадат почивка заради травма на пръста. Мартим Коща отговори с 8 гола за Португалия.

Словения победи Нидерландия с 37:34, събра актив от 4 точки и ще играе с Дания в последния си двубой.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор за родителски права е вероятната причина за жестокото убийство в "Драгалевци"
Спор за родителски права е вероятната причина за жестокото убийство в "Драгалевци"
Димитър Кузманов обяви, че напуска Управителния съвет на БФ Тенис
Димитър Кузманов обяви, че напуска Управителния съвет на БФ Тенис