Дания забрани ваксината на "Джонсън и Джонсън"

от БНТ , Източник: БГНЕС
19:35, 03.05.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
ема решава ваксината джонсън джонсън
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дания заяви, че ще забрани ваксината на "Джонсън и Джонсън" срещу коронавирус поради притеснения относно образуването на кръвни съсиреци, след подобен ход на Копенхаген срещу ваксината на "Астра Зенека".

Датските здравни власти отбелязват, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) "е стигнала до заключението, че съществува възможна връзка между редки, но тежки случаи на образуване на кръвни съсиреци" и лекарството "Джонсън и Джонсън" .

Както EMA, така и Световната здравна организация препоръчват използването на ваксината "Джонсън и Джонсън" въз основа на това, че ползите надвишават рисковете. Но датските здравни служители заявиха, че настоящата благоприятна епидемиологична ситуация в скандинавската страна означава, че може да се справи и без "Джонсън и Джонсън" и ще разчита само на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

"Датските здравни власти стигнаха до заключението, че ползите от използването на ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" не надвишават риска от причиняване на възможния неблагоприятен ефект при тези, които получават ваксината. Следователно датските здравни власти ще продължат програмата за масова ваксинация срещу COVID-19 без ваксината на "Джонсън и Джонсън", се казва в изявлението на властта.

ЕМА за "Джонсън и Джонсън": Случаите на тромбози са рядък страничен ефект

Според властите епидемията в Дания в момента е "под контрол" и "разпространението на ваксинацията напредва задоволително с други налични ваксини". Но те признаха, че решението ще забави кампанията за ваксинация.

В средата на април Дания обяви, че изважда ваксината на "Астра Зенека" от кампанията си за ваксиниране, след като я спря месец по-рано, позовавайки се на подобни опасения, ставайки първата държава в Европа, която напълно спря ваксината.

Дания заяви, че може да преоцени употребата на двете ваксини, ако ситуацията се промени. "Възможно е да се появят нови знания или ситуацията в Дания може да се промени, например по отношение на инфекциозното налягане, тежестта на заболяванията, контрола на епидемиите или наличието на други ваксини", заяви здравният орган.

От 5,8 милиона жители на Дания, 11,5% са напълно ваксинирани, а 23,4% са получили първата доза от ваксината.

В момента има четири ваксини, одобрени за употреба в ЕС: "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" - последните две са запазени за възрастни хора в повечето европейски страни. През април САЩ временно спряха употребата на ваксината "Джонсън и Джонсън", след като тя беше свързана с редки случаи на тромбоза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Преброяват населението у нас - електронно и по домовете
Преброяват населението у нас - електронно и по домовете
17 души загинаха, повече от 800 са ранени при сблъсъци в Колумбия
17 души загинаха, повече от 800 са ранени при сблъсъци в Колумбия