Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Деца под 16 години да не влизат в социалните мрежи без съгласие на родител обсъждат в Румъния

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:34, 03.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Балкани
деца години влизат социалните мрежи без съгласие родител обсъждат румъния
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Законопроект в Румъния предвижда деца под 16-годишна възраст да имат достъп до социални мрежи само със съгласието на родителите си.

Законопроектът е изготвен от сенаторката от Национално-либерална партия Николета Паулюк и бе представен днес за обсъждане в Сената, в което взе участие и министърката на образованието - Лиджия Дека.

Сенатор Паулюк заяви, че „онлайн средата е село без кучета“, а "децата, независимо на каква възраст, са на една крачка разстояние от съобщения, които често поставят и живота им в опасност".

Авторката на законопроекта е председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност. Днес тя отбеляза, че е разговаряла с много родители, които са загрижени от свръхизлагането на децата пред екраните и от онлайн съдържание, което е неподходящо за възрастта им. Целта на законодателното предложение е да даде решения на тези проблеми.

„Интересува ни бъдещето на нашите деца, интересува ни да имаме здраво поколение, балансирано от физическа и емоционална гледна точка“, обясни сенаторката и допълни, че законопроектът предлага достатъчно инструменти на родителите, за да защитят децата си.

Тя обърна внимание, че след пандемията всички хора живеят двойствен живот – един офлайн и един онлайн, в Интернет и извън него.

„Имаме регламенти, които да защитават децата ни. Децата нямат право да купуват цигари до 18-годишна възраст, не се продават цигари и алкохолни напитки в близост до училища, деца не могат да купуват списания за възрастни“, отбеляза сенатор Паулюк и допълни: „За съжаление, онлайн средата е село без кучета“.

Сенаторката сподели, че започва от днес кампания за събиране на подписи за подобряване на законопроекта и информира, че до момента са събрани над 10 200 подписа в негова подкрепа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов: Част от синдикатите не подписаха споразумението за териториалните планове
Димитър Манолов: Част от синдикатите не подписаха споразумението за териториалните планове
Легендата Желко Обрадович позира с тениска на БК Ямбол
Легендата Желко Обрадович позира с тениска на БК Ямбол