НОВИНИ

Денков и Габриел дискутират Западните Балкани на Виенския икономически форум

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 13.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът Николай Денков е във Виена за 20-ото юбилейно издание на Виенския икономически форум.

Политици, икономисти и дипломати от най-висок ранг присъстваха на събитието, което в продължение на две десетилетия е мост между икономиката и политиката.

Специален акцент тази година са държавите от Западните Балкани. Премиерът Денков участва в дискусия заедно с премиерите на Косово и на Северна Македония.

Форумът откри вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По нейно предложение догодина форумът ще се проведе в София.

"България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. За да укрепим свързаността между държавите, трябва да изградим изцяло Коридор №8. Той не само ще осигури развитие по оста Изток-Запад, но и ще изгради връзки с останалите маршрути в Източна Европа".

Това каза премиерът Николай Денков по време на участието си в 20-ия юбилеен Виенски икономически форум "Виенски диалог за бъдещето" 2023 г. Министър-председателят участва в дискусия в панела "Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена" заедно с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони, с премиерите на Република Северна Македония и на Косово - Димитър Ковачевски и Албин Курти, както и с вицепремиерите на Молдова и на Черна гора - Думитру Алайба и Ник Джелошай.

Николай Денков отбеляза, че се работи за свързването на основните северни гръцки пристанища в Солун, Кавала и Александруполис с българските морски и речни пристанища на Черно море и река Дунав.

"Изграждането на съответната инфраструктура ще помогне за развитието на целия Балкански регион и ще донесе ползи за хората и бизнеса", допълни премиерът.

И добави, че успех има там, където държавите са осъзнали, че е по-добре да работят заедно, отколкото да се конкурират.

Според Николай Денков добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани.

"Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден", отбеляза още българският премиер.

Той призова колегите си да работят в синхрон, за да преодоляват трудностите, а проблемите да се превърнат във възможности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънски вратар започна проби в Локомотив Пловдив
Румънски вратар започна проби в Локомотив Пловдив
Започват снимките на новия български сериал "Тревожност"
Започват снимките на новия български сериал "Тревожност"