НОВИНИ

Денков и Гафарова обсъдиха партньорството между България и Азербайджан в сферата на енергетиката

денков гафарова обсъдиха партньорството българия азербайджан сферата енергетиката
Снимка: Министерски съвет
bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 12.09.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Азербайджан е наш ценен партньор. Сътрудничество ни е силно не само в енергетиката, а и в сферите на икономиката, образованието и културата. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков посрещна в Министерския съвет проф. Сахиба Гафарова - председател на Милли Меджлиса (парламента) на Азербайджан, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Акцент на разговора бе откритата през миналата година междусистемна газова връзка Гърция - България. Интерконекторът е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Чрез него страната ни получава договорените количества азербайджански природен газ в пълен обем, се отбелязва в прессъобщението.

Председателят на парламента на Азербайджан е на посещение в България

Премиерът посочи, че България е заинтересована от възможностите за по-широко развитие на двустранните отношения в областта на транспортната свързаност, което би помогнало за улесняване на търговията между Европа и Азия.

Денков и Гафарова отбелязаха също доброто сътрудничество в образованието. Гостенката сподели впечатленията си от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е посетила по-рано днес. Центърът работи от десетилетие и чрез него много български студенти получават възможност да се запознаят с езика и културата на Азербайджан.

Радев се срещна с председателя на Милли Меджлиса на Азербайджан

По-рано през деня председателите на парламентите на България и на Азербайджан - Росен Желязков и Сахиба Гафарова обсъдиха възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог между двете страни. Официалното посещение е по покана на Желязков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистите на България ще раздават автографи преди срещите с Казахстан за Купа "Дейвис"
Тенисистите на България ще раздават автографи преди срещите с Казахстан за Купа "Дейвис"
Хидроинженери за язовири край Царево: Негодни водоеми, дори много опасни
Хидроинженери за язовири край Царево: Негодни водоеми, дори много опасни