НОВИНИ

Денков и президентът на Словения обсъдиха партньорство в областта на ИИ и разширяването на ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 27.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Министерския съвет.

Министър-председателят отбеляза, че визитата на словенския президент у нас е ясен знак за отличния двустранен диалог и е много добра възможност за активизиране на сътрудничеството между нашите страни във всички сфери.

„Убеден съм, че има допълнителен потенциал за партньорство в областта на иновациите и предприемачеството“, посочи акад. Денков.

Той допълни, че двете държави трябва да работят и за увеличаване на туристическия обмен между нашите страни.

„Вече имаме добро сътрудничество в областта на образованието и науката, но вярвам, че по-преките контакти между съответните институции ще генерират допълнителни идеи за обогатяване на връзките между нашите граждани. Усилията ни трябва да бъдат насочени към подпомагане на мобилността на студенти, докторанти и преподаватели чрез сключване на споразумения за пряко сътрудничество между висшите училища от двете страни, създаване на съвместни научни и образователни центрове, обмен на идеи и опит относно механизмите за международно научно-техническо сътрудничество“, отбеляза премиерът.

Министър-председателят акад. Николай Денков запозна президента Наташа Пирц Мусар с възможностите на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Акад. Денков посочи, че българската разработка BgGPT е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение и той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации.

Друг акцент на срещата бе процесът на разширяване на Европейския съюз в посока Западните Балкани. Министър-председателят уточни, че страната ни подкрепя разширяването на ЕС, но за целта е нужно кандидат-членките да изпълняват поетите ангажименти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска изслушване на Денков за евентуално изпращане на войски в Украйна
БСП иска изслушване на Денков за евентуално изпращане на войски в Украйна
Асен Василев към общините: Няма да вдигаме данъци
Асен Василев към общините: Няма да вдигаме данъци