НОВИНИ

Денков ще се срещне с Макрон днес в Елисейския дворец

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
06:55, 21.02.2024
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Премиерът Николай Денков ще се срещне днес с президента на Франция Еманюел Макрон. Двамата ще разговарят в Елисейския дворец в рамките на еднодневна визита на министър-председателя във френската столица.

Сред темите ще са външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Двамата лидери ще обсъдят геополитическите рискове и заплахи, подкрепата за Украйна две години след началото на войната и стратегическия дневен ред на Европейския съюз. Очакват се двустранни изявления от страна на българския премиер и френския президент в ранния следобед.

В делегацията ще е и министърът на енергетиката Румен Радев. Той ще се срещне с френския министър на икономиката Брюно Льо Мер. Двамата ще подпишат Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Миналата седмица вицепремиерът и външен министър Мария Габриел също беше на посещение във френската столица, където се срещна с колегата си Стефан Сежурне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учебният процес в Украйна по време на война
Учебният процес в Украйна по време на война
Актрисата Цветана Манева ще бъде удостоена с Почетния знак на президента
Актрисата Цветана Манева ще бъде удостоена с Почетния знак на президента