НОВИНИ

Депутати от ПП сигнализират за нарушение в правилника на БФС, застрашаващо лиценза

БФС лого сграда Бояна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:24, 01.08.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

В Наредбата за провеждане на първенства и турнири в системата на Българския футболен съюз е допуснато нарушение, което може да застраши лиценза на централата. За това сигнализират трима депутати от Продължаваме промяната във въпрос до министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев.

Йордан Терзийски, Стою Стоев и Петър Куленски са получили сигнал, според който има нередност в броя на позволените смени в мачовете от родното първенство. В своя въпрос те отбелязват, че в чл. 23(1) на Наредбата пише, че отборите от Първа, Втора и Трета лига в България могат да правят по три смени на мач, но в чл. 59(1) е допълнено, че във връзка с Циркулярно писмо 20 на IFAB за временни промени в Правилата на играта се разрешават до пет смени при три спирания на играта. Въпросното писмо на IFAB (структурата, която определя футболните правила) е от лятото на 2020 и е свързано с пандемията от коронавирус, поради която бе увеличен броят на смените.

Депутатите отбелязват, че в края на март е било изпратено Циркулярно писмо 24 на IFAB, което позволява на футболните федерации във всяка страна да решат дали в мачовете за сезон 2022/23 да се използват по 3, 4 или 5 смени на мач за първенствата, които започват след 1 юли 2022, каквото е и българското. При това положение според текста на парламентарния въпрос изключението с Циркулярно писмо 20 няма как да важи, а единствено валидно е решението на БФС в чл. 23(1) на Наредбата. Заключението във въпроса e, че това означава, че в мачовете за този сезон в Първа лига могат да се правят по три смени на мач (както гласи чл. 23), макар че в изминалите четири кръга отборите имаха правото на пет.

Текстът на документа завършва с въпроса: "Извършена ли е проверка за допуснати нарушения при провеждане на футболни срещи от Първа професионална лига... и ако такива бъдат констатирани, то представлява ли риск същото за лиценза на БФС?".

В отговора на Василев се казва, че ММС не е получило сигнали за допуснати нарушения при прилагането на новите правила на IFAB и поради това Министерството не е извършвало проверка за такива.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина 3-годишното дете, паднало от тераса в Чепеларе
Почина 3-годишното дете, паднало от тераса в Чепеларе
Анте Шимунджа: Динамо ще е най-трудният ни съперник от началото на сезона
Анте Шимунджа: Динамо ще е най-трудният ни съперник от началото на сезона