НОВИНИ

Депутатите намалиха изискванията за членове на КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:04, 17.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
депутатите намалиха изискванията членове кевр

Депутатите приеха окончателно на второ четене да бъде намален стажът, който се изисква за членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране. Вместо седем години, сега кандидатите ще трябва да имат петгодишен стаж в областта на енергетиката или водите.

В петък ще бъдат приети и правила, по които ще бъде избран нов състав на регулатора, тъй като мандатът на сегашния изтича.

Срещу намаляването на стажа се обявиха от левицата, според които така се създават условия да бъдат заети позициите на комисари от определени хора.

Таско Ерменков, депутат от БСП: Има привкус, че го правим за определен човек. Не избираме човек, който да отговаря на закона, а нагласяме закона към определен човек.

Вносителят на текста – председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов защити предложението си.

Валентин Николов, депутат от ГЕРБ : Ще предложа в петък да гласуваме новите правила за избор на членове на КЕВР. Тези правила по принцип са затова да имаме по-голям обхват от хора, които можем да избираме. Затова го правим. Нямаме конкретна личност, която да предложим. Не виждам драма затова. Искаме по-широка палитра от хора. Така ще бъдат избрани по-качествените от тях.

Подкрепа текстът срещна и от ДПС.

Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Аз мислех, че ще се спрем на съществените неща в този закон, забутахме се още на първи член. Според мен това предложение е много правилно и когато е необходимо трябва да бъдат направени такива промени в закона, за да може и онези млади, които са завършили енергетика да не стоят на ниските нива, а като имат пет години да заемат място в съответните структури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се срещна с представители на сдруженията на превозвачите
Премиерът Борисов се срещна с представители на сдруженията на превозвачите
Отвориха сградата на община Благоевград. Всички проби на служителите са отрицателни
Отвориха сградата на община Благоевград. Всички проби на служителите са отрицателни