НОВИНИ

Депутатите от ЕНП няма да подкрепят кабинета на ИТН

депутатите енп подкрепят кабинета итн
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 09.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите от Единна народна партия (ЕНП) няма да подкрепят кабинета на "Има такъв народ", съобщи пресцентърът на партията. От партията уточняват, че решението е било взето на 7 август на заседание на ръководните органи на партията. Депутатите от ЕНП са част от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

"В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!", смятат от ЕНП.

"Липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт. В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент", акцентират още от партията.

Николай Хаджигенов: Очакваме промени в проектокабинета на "Има такъв народ"

"Протестите, от които стартира промяната, ни дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат.

Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ - ДПС.

Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем", посочват още от Единна народна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на ВМЗ-Сопот с искания към Министерство на икономиката, иначе излизат на протест
Служители на ВМЗ-Сопот с искания към Министерство на икономиката, иначе излизат на протест
Юношите завършиха турнира в Словакия със загуба от домакина
Юношите завършиха турнира в Словакия със загуба от домакина