Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на студено кафе и студен чай, защото тези напитки са висококалорични.
Производителите на тези напитки добавят в тях захар или сметана, подсладители и различни видове стабилизатори на киселинността, за да се прикрие горчивият им вкус.
"Студеното кафе е по-калорично от капучиното или обикновеното кафе с мляко. Затова на потребителите се препоръчва да избират кафе без изкуствени подсладители, с най-малък брой калории и с такова съдържание на кофеин, за да се получи оптималната комбинация от освежаване и антиоксиданти", настояват експертите.
По отношение на студения чай те смятат, че за максимално положителен за здравето ефект трябва да се подбира този, който е с най-голямо количество антиоксиданти.
Студеният чай в бутилка съдържа почти 10 пъти по-малко антиоксиданти в сравнение с чая в пакетче. Това означава, че полезните свойства на чая са сведени почти до нула.
Затова се препоръчва любителите на студен чай да си го приготвят вкъщи и да го оставят в хладилника да се охлажда, без да му се добавя лед.
"По-полезно е да се пие прясно приготвен чай, тъй като с времето изстиналият чай губи антиоксиданти", заключават диетолозите.
След случаите на проказа в Хърватия и Румъния: Няма опасност от инфекцията в България
БЛС иска 10% ръст на цените на клиничните пътеки и изписване на лекарства за 6 месеца
Снежна Коледа в някои части на страната, преди Нова година температурите падат до минус 10°
Взрив в Москва уби високопоставен руски генерал, Кремъл подозира украинското разузнаване
Две трети от децата в училище избягват да използват тоалетните - до какви проблеми води това?