НОВИНИ

Димитър Манолов: Честит празник на хората, които с честен труд се препитават

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 01.05.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Честит празник на хората, които с честен труд се препитават, пожела президентът на КТ ''Подкрепа" Димитър Манолов.

Слава Богу ситуацията не е чак толкова тежка, но не е и лека. Всичко е много различно. И този днешен 1 май вместо да сме в парка и да бичи рок, ние седим и гледаме, каза Манолов в Сутрешния блок на БНТ.

Димитър Манолов коментира и как пандемията е повлияла върху някои сектори. Според него специално сектор земеделие се нуждае от преосмисляне на механизма по разпределение на евросредствата.

Димитър Манолов - президент на КТ ''Подкрепа": Производителите трябва да помислят как да си помогнат сами в бъдеще, т.е. да си помагат взаимно. Механизмът на взаимопомощта е този, който крепи земеделието. Организирайте се бе хора, направете си свестни организации, за да може да участвате там, където се обсъждат мерките.

За формулата 40/60, с която да се изплаща пълният размер на заплатата на работника Манолов коментира:

Димитър Манолов - президент на КТ ''Подкрепа": Нашата забележка беше, че тези 60% не се дават директно на работниците, а минават през работодателите и могат да се използват за друго. Като цяло мярката дава не лоши резултати. Не малко хора, които се регистрират като безработни, са българи, които са били в чужбина. Изцяло се затвориха цели сектори туризъм, ресторантьорство. Хубавото е, че тези сектори бързо могат да се възстановят.

Относно използването на отпуските по време на епидемията Манолов припомни, че неплатен отпуск се ползва единствено и само по инициатива на работника:

Димитър Манолов - президент на КТ ''Подкрепа": Не е проста работа да кажеш на работодателя няма да си пусна неплатен отпуск. Но такъв е законът. И с платения има някои отклонения. Платеният също се ползва по инициатива на работника, така че и там има нарушения.

За мярката за излизане от кризата с теглене на кредит Манолов коментира:

Димитър Манолов - президент на КТ ''Подкрепа": Тази идея за подпомагане на калпак, изглежда на пръв поглед добре. От друга страна, познавайки деликатния нрав на българина, имам достатъчно причини да не я харесвам. Ние имаме това изкушение като част от народопсихологията си да прецакаме държавата. Само че така не се прецаква държавата, драги прецаквачи, а прецакваме останалите, които плащат за тази работа.

Президентът на КТ ''Подкрепа" отправи призив да се уважа труда на хората.

Димитър Манолов - президент на КТ ''Подкрепа": Каквито и пари да имаш, ако ги няма хората с двете ръце, сте за никъде. Скъпи капиталисти, не може да ядете пари, трябват ви хора. Внимавайте с хората! Дано да си научим урока от тази ситуация. Целият свят трябва д аси научи урока от това, което се случва, че не можем да живеем така. Не може да се живее за един търбух и за неговите околности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Първи май не е подарък, а резултат от волята за достоен живот на поколения
Румен Радев: Първи май не е подарък, а резултат от волята за достоен живот на поколения
Комисар Колев: Контролът на пътното движение ще бъде насочен към водачи с рисково поведение
Комисар Колев: Контролът на пътното движение ще бъде насочен към водачи с рисково поведение