НОВИНИ

"Дисни" събира всичките си герои в късометражен филм за 100-годишния си юбилей

дисни събира всичките герои късометражен филм 100 годишниния юбилей
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:22, 16.10.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

От Мики през Елза до капитан Хук - повече от 500 герои на "Дисни" оживяват в късометражен филм под формата на любовно писмо до анимационното студио, което празнува стогодишнината си на фона на сътресения, предаде АФП.

Озаглавена "Имало едно време едно студио", тази забавна и трогателна деветминутна творба, съчетаваща цифрови изображения, рисунки на ръка и реални кадри, допълни каталога на стрийминг платформата "Дисни плюс" четири месеца след като беше отличена на фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Плод на продължила две години работа, творбата показва 543 персонажа от 85 пълнометражни и късометражни филма, които излизат от картините, изложени в коридорите на американските офиси на компанията, където се събират за семейна снимка след напускането на служителите.

"Беше като да наредиш най-големия пъзел в живота си", казва Трент Кори, сърежисьор на това художествено и технологично постижение, което мобилизира повече от сто души, както и бивши аниматори и 40 актьори, завърнали се специално за случая.

"Искахме всички герои да изглеждат и да звучат точно както в оригиналните си филми", добавя съавторът Дан Ейбрахам, който за целта използва и неиздаван досега запис на Робин Уилямс. Актьорът, починал през 2014 г., озвучава Джина в англоезичната версия на хитовия анимационен филм "Аладин".

Резултатът е завръщане към славните дни на традиционната анимация, която след "Мечо Пух" през 2011 г. е окончателно заменена от 3D за игралните филми на "Дисни".

"От 543-те героя във филма, около 450 са нарисувани на ръка, с молив върху хартия", казва художникът Ерик Голдбърг ("Аладин", "Покахонтас"), който ръководи 2D частта от продукцията.

Развлекателният гигант планира редица прояви, сред които концерти и изложби, за да подсили честванията на 100-годишнината, чиято кулминация е излизането през ноември на анимационния филм "Желание", вдъхновен от класиките на "Дисни".

Компанията, която през новия век се насочи към "Пиксар", франчайза "Междузвездни войни" и "Марвел", преминава през бурен период, белязан от проблеми като спад на абонатите на "Дисни плюс" и съкращения на работни места, на фона на продължаващата стачка на актьорите в Холивуд.

"Във всеки случай филмите на "Дисни" намират отклик у всички. Те често са първите, които гледаме в детството. Техните герои и истории са давали много радост и надежда и с малко късмет това ще продължи още 100 години", казва Ерик Голдбърг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Караиванов разкритикува коментара на Младен Кръстаич за българския футбол
Атанас Караиванов разкритикува коментара на Младен Кръстаич за българския футбол
Черноморец и Спартак Плевен с победи във втория кръг на НБЛ
Черноморец и Спартак Плевен с победи във втория кръг на НБЛ