НОВИНИ

Днес на Евро 2020: Италия и Испания определят първия финалист на Евро 2020

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:41, 06.07.2021
Чете се за: 05:10 мин.
Спорт
евро 2020 италия испания определят първия финалист евро 2020
Слушай новината

Тази вечер националните отбори на Италия и Испания се изправят един срещу друг на "Уембли", за да определят първия финалист на УЕФА Евро 2020.

Футболната класика между "Скуадра адзура" и "Ла Фурия Роха" започва в 22:00 часа българско време и ще бъде излъчена НА ЖИВО по БНТ 1, БНТ 3 и ОНЛАЙН ексклузивно за читателите на bntnews.bg!

Съперничеството между тези две футболни нации датира от над век, като първият помежду им се играе на Олимпийските игри в Антверп, Белгия, през 1920 г. и завършва с победа 2:0 за Испания.

Оттогава насам двата тима са се срещали общо 37 пъти, в които си разделят по 11 победи и записват 15 равенства.

Тазвечерният двубой между Италия и Испания е десети на финали на световни и европейски първенства, което ще го направи най-честият сблъсък между две нации на големи футболни форуми. Предимството е за състава от Апенините в тези срещи – четири победи, три равенства и две загуби (едната след дузпи на Евро 2008).

Любопитно е, че именно Италия е нанесла най-тежкото поражение на "Ла Фурия Роха" в историята, когато побеждава иберийците със 7:1 на Олимпиадата в Амстердам през 1928 г.

В последните 14 срещи между двете страни Испания успя да постигне 7 равенства и да допусне едва две загуби, като във финала на Евро 2012 победи "Скуадра адзура" с 4:0, за да стане европейски шампион за втори пореден път.

Моментната форма на двата тима поставя Италия в ролята на фаворит. Възпитаниците на Роберто Манчини не познават вкуса на загубата вече 32 поредни мача и са в серия от 13 поредни победи, в които са допуснали едва два гола.

На четвъртфиналите на Евро 2020 италианците отстраниха един от фаворитите за спечелването на първенството - "златното" футболно поколение на Белгия с Кевин Де Бройне и Ромелу Лукаку в състава си.

Класирането на Италия за полуфиналите на Евро 2020 бе гарнирано с тежката контузия на бранителя Леонардо Спинацола, който бе неизменен титуляр в защитата на "адзурите".

В негово отсъствие Манчини най-вероятно ще заложи Емерсон Пламиери да действа по левия фланг на отбраната, като това се очаква да бъде и единствената промяна в стартовата си единадесеторка на Италия за сблъсъка тази вечер.

Вероятен състав на Италия:

Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон, Барела, Жоржиньо, Верати, Киеза, Имобиле, Инсиние;

В същото време Испания започна участието си на Евро 2020 необичайно слабо, като записа две поредни равенства срещу тимовете на Швеция (0:0) и Полша (1:1) в група "Е", като до последно не се знаеше дали съставът на Луис Енрике ще успее да се класира за елиминационната фаза на първенството.

В последния си мач от груповата фаза "Ла Фурия Роха" се "отпуши" и разгроми Словакия с 5:0, за да продължи към 1/8-финалите на турнира като подгласник на Швеция в група "Е".

На осминафиналите Хърватия застана на пътя на Испания, като десетина минути преди да изтече редовното време, иберийците допуснаха изравняване от 3:1 до 3:3 и така се стигна до две продължения по 15 минути. В тях "Ла Фурия Роха" довърши започнатото с дебютното попадение на Алваро Мората в 100-ата минута на мача и голът на Микел Оярсабал, който сложи точка на спора с "ватрените" при резултат 5:3 в полза на Испания.

На 1/4-финалите "матадорите" се изправиха срещу Швейцария, която кръг по-рано бе отстранила световния шампион Франция след изпълнение на дузпи 5:4 (3:3 в редовното време). В Санкт Петербург "кръстоносците" оказаха сериозна съпротива на трикратния европейски шампион от иберийския полуостров и спорът трябваше да се реши с дузпи, където футболистите на Енрике показа завидни реализаторски умения, подпомогнати от спасяванията на Унай Симон.

В състава на Испания единствено под въпрос за тазвечерния двубой с Италия е Пабло Сарабия, който страда от мусклулно разтежение.

Вероятен състав на Испания:

Симон, Аспиликуета, Торес, Лапорт, Алба, Коке, Бускетс, Педри, Морено, Мората, Олмо.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха топката за финала на Евро 2020
Представиха топката за финала на Евро 2020
Пропадна Гран при на Австралия във Формула 1
Пропадна Гран при на Австралия във Формула 1